Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att vandra i Afrikas vildmark

Efter att ha matat en ny gren på elden lutade jag mig tillbaka och tittade upp på en stjärnbeströdd himmel. Jag försökte pränta in detta ögonblick i minnet: den sprakande elden, den svarta natten som omslöt mig, ljudet av ett lejon som röt i fjärran och alla stjärnor ovanför. En liten bit bort sov mina reskamrater lugnt, och det vara bara jag och den Afrikanska natten. Att hålla nattvakt är en av de saker från vår vildmarksvandring som kommer finnas i mitt minne resten av livet.

Ett par dagar tidigare hade vi lämnat klockor, mobiltelefoner och allt annat utom det nödvändigaste bakom oss, och vandrat in i Hluhluwes vildmarksområde. I våra väskor fanns mat för 5 dagar, sovsäckar samt några ombyten, tvål och tandkräm. Vi vandrade över grässlätter och genom glesa skogar där Shaka Zulu och hans soldater en gång jagat, och vi slog läger i närheten av Mfolozifloden varje eftermiddag. Detta är ett Big 5 område, och även om vi inte alltid såg djur så kändes deras närvaro påtaglig. Färska fotspår, fortfarande varm dynga och då och då ett ljud i bushen. Elefanter som långsamt kom ner till floden för att dricka, och en noshörning som betade på grässlätterna. På natten kändes ljuden starkare, och hyenornas skratt verkade komma ifrån mörkret alldeles intill vårt läger. Troligtvis var de dock mycket längre bort än så.

Under våra 5 dagar i vildmarken blev tempot alltmer harmoniskt. Vi vaknade när solen gick upp, och somnade strax efter det blev mörkt. Däremellan vandrade vi, men spenderade också långa stunder med att bara vara i naturen. I vildmarken finns ingen stress och inga måsten, bara en långsam puls som våra egna kroppar alltmer anpassade sig till. Det kändes som jag kunde andas djupare, och fylla lungorna med syre på ett helt nytt sätt.

Det vi hade trott skulle vara skrämmande, natten och de vilda djuren, kändes helt naturligt och vi sov alla lugnare och djupare än vi gjort på länge. Förgäves försökte jag hålla mig vaken när jag krupit ner i sovsäcken för att njuta av de miljoner stjärnorna ovanför, men alldeles för snabbt vaggade den varma Afrikanska natten mig till sömns. När morgonrodnaden sakta spred sig över horisonten satte jag kitteln över elden, gjorde en kopp starkt te och satte mig tillrätta i min sovsäck för att möta en ny dag.

På våra certifikat stod en dikt av Henry David Thoreau som vackart sammanfattar upplevelsen (fritt översatt av mig):

Jag gick in i vildmarken för att

Jag ville leva avsiktligt

Och möta endast de grundläggande sakerna i livet

För att se om jag kunde förstå

Vad det hade att lära och inte

När jag möter döden

Inse att jag inte levt alls

Vårt vildmarksäventyr arrangerades av Wilderness Leadership School, en av landets mest respekterade arrangörer. Det är en upplevelse som jag varmt rekommenderar för naturälskare, och för alla som känner att de behöver en time-out i livet.