Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elefanter, överallt elefanter

Jag slog mig ner på min balkong med ett glas vin för att njuta av de sista solstrålarna för dagen. Det där underbart varma ljuset, där skuggorna skapar ett landskap som påminner om en målning av Dali. Lite längre bort släckte en flock elefanter törsten, och ungdomarna passade på att busa lite. Solen färgade dammet till ett gyllene moln, och det enda som störde tystnaden var några enstaka trumpetande då leken blev för häftig.

Det är inte svårt att förstå varför Addo Elephant National Park har fått sitt namn från det största och mest majestätiska av alla afrikanska djur. Tidigare på dagen hade jag spenderat många timmar med att långsamt köra längs vägarna i parken, där det kändes som om det stod en elefant bakom varje buske.

Det finns närmare tusen elefanter i Addo, och de är definitivt huvudattraktionen även om här också finns de andra Big Five (noshörning, lejon, leopard och buffel). Parken anordnar så kallade game drives i öppna safaribilar, men man kan också köra på egen hand. Elefanterna är vana vid bilar, och generellt väldigt lugna, men man ska aldrig glömma att detta är vilda och potentiellt livsfarliga djur. Ge dem företräde, och kör aldrig för nära. Ser du tecken på irritation (utfällda öron, skakande med huvudet eller trumpetande) är det bäst att långsamt backa. Det bästa stället att se elefanterna är vid vattenhålen, framförallt under de varma sommarmånaderna då de inte bara dricker utan även badar.

Man kan besöka Addo över dagen, men det bästa är att sova över minst en natt så man kan utforska parken (som är öppen från soluppgång till solnedgång) vid olika tidpunkter på dagen. Det finns ett par privata lodger i parken, men personligen tycker jag att SANParks egna så kallade rest camps är riktigt mysiga. Här finns allt från camping till fina självhushålls-stugor, affär och restaurang. Men det absoluta smultronstället är nyöppnade Nyathi Camp, där ett tiotal stugor ligger långt ute i den vilda delen av parken (när du väl kommit fram finns inga vägar som går längre, där tar vildmarken över). Jättefina självhushålls-stugor som är riktigt lyxigt inredda, och med egen liten pool på balkongen!

Att besöka Sydafrikas nationalparker är ett jättebra sätt att bidra till naturbevarande, som är SANParks största syfte. Man ska dock komma ihåg att detta är ett statligt verk, och de som jobbar där är inte hotellpersonal. Flexibilitet och service är inte direkt ledord. Men om man är förberedd på detta så erbjuder SANParks fina möjligheter att utforska Sydafrikas fantastiska vildmarker.

För mer information om Addo Elephant National Park, gå till SANParks webbsida.