Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Har du sett ett jordsvin?

Nej, jag trodde inte det. Jordsvinet, eller aardvark som det kallas i Sydafrika (afrikaans för jordsvin, men ordet används också på engelska) är ett av de ovanligaste djuren i den afrikanska bushen. Det är en ganska underlig varelse, som ser ut lite som en (väldigt) stor råtta med kaninöron, tryne och kängurusvans… Det är nog inte dess utseende som gör att att aardvarken står högt upp på många erfarna safarigästers lista, utan det faktum att de är ytterst ovanliga att få se. Faktum är att många av dem som jobbar i bushen inte ens har sett en aardvark. De är skygga, och dessutom nästan uteslutande nattaktiva. Men, jag har hittat ett undantag till denna regel!

I det privata reservatet Samara, mitt i halvöknen Karoo, är aardvarken inte bara van vid människor utan även ibland aktiv på dagen. Under Karoos kalla vinter är det ofta svalt nog för detta underliga djur att leta mat under dagtid. Den äter termiter genom att gräva hål i deras bon med sina vassa klövar, och sedan sticka in sin långa och klibbiga tunga i tunnlarna som frigjorts.

Vår guide Julius var lite extra uppspelt när han hämtade oss för vår eftermiddagstur i reservatet. Lite tidigare hade han sett en aardvark inte så långt från lodgen. ”Har vi tur så är det det djuret som vi under en längre tid har försökt närma oss, och som nu tolererar att vi kommer ganska nära” sade han. Under de 12 år som jag bott i Sydafrika har jag åkt på safari regelbundet, både för jobbet och på egna semesterresor. Men inte en enda gång har jag sett en aardvark. Kvällen innan hade vi sett en i mörkret, vilket bara det var väldigt spännande. Men, om jag ska vara ärlig krävdes det en hel del fantasi för att faktiskt se den. Det var mer en skugga i ljuskäglan från Julius strålkastare. För att se något på bilden jag tog behöver man definitivt minst lika kreativ fantasi som Dougulas Adams (han som skrev Liftarens Guide till Galaxen, och han hade nog maxat sin fantasi på kemikaliskt sätt). Trots detta var den Dagens Stora Händelse.

Det krävs inte så lite god vilja för att se ett jordsvin i denna bild…

Men nu var det allvar! Vi höll både tummar och tår där vi skumpade fram över den hårda stäppen, och där var den! En aardvark! Helt obesvärat travade den från termitbo till termitbo i det varma eftermiddagsljuset. En dröm gick i uppfyllelse den eftermiddagen. I närmare 20 minuter observerade vi detta sällsynta djur från mindre än 50 meters håll. Jag fick nypa mig flera gånger för att faktiskt förstå att det var sant.

Samara är inte bara kanske det bästa ställen i Sydafrika att få se en aardvark (fast naturligtvis finns inga garantier när det gäller vilda djur), det är också ett helt magiskt ställe att sakta ner och ladda batterierna några dagar. Här är det lyxigt utan att vara pretentiöst, servicen är personlig och maten helt fantastiskt. När solen gått ner täcks himlen av tiotusentals stjärnor, och soluppgångarna är vackrare än någon annanstans. Det är inte en traditionell safarilodge, utan snarare ett ställe dit man åker för att varva ner och njuta av bra service, god mat och vacker natur. Djuren blir en bonus. Här finns många typer av antiloper, zebra, giraff, noshörning och buffel för att nämna några.

I rampljuset tillsammans med aardvarken står geparden. Samara har i många år framgångsrikt avlat geparder (ett djur som är gravt utrotningshotat), som man sedan säljer vidare till andra reservat. Även om geparderna lever helt vilt (de jagar själva och strövar fritt i det enorma reservatet) , så håller man noga uppsikt över dem vilket har lett till att de accepterar människor relativt nära. Vi såg en gepardhona med 4 ungar från mindre än hundra meters håll när vi vandrade tillsammans med Julius. Även detta något alldeles speciellt.

Samara Private Game Reserve ligger ungefär 2,5 timmar från Port Elizabeth. En liten gömd pärla som bjuder på extraordinära upplevelser!