Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hermanus – så mycket mer än valar

Den lilla kuststaden Hermanus, ca 12 mil öster om Kapstaden, är mest känd som Sydafrikas valmecka. Här kan man mellan juni och december se de mäktiga Sydkaparna både från land och till sjöss. Här finns världens enda officiella ”valropare” (som blåser i en trumpet gjord av tång när valar ses från land) och i slutet av september hålls här också en mycket populär valfestival.

Bild: SA Tourism

Men Hermanus med omnejd har mycket mer att erbjuda än valar, och är väl värt ett besök även under andra tider av året. Staden har långa, mysiga promenadstråk längs havet, fina badstränder, trevlig shopping och många konstateljéer samt ett bra utbud av restauranger. Inom en dryg halvtimmes bilfärd finns också en uppsjö av aktiviteter och resmål. Här är några av mina favoriter:

DYKA MED VITHAJ I GANSBAAI

Om Hermanus är Sydafrikas valmecka, så är Gansbaai vithajsmeckat. Härifrån utgår många båtar med stora burar för vithajsdyk. Det är en mäktig känsla att se dessa enorma rovdjur på nära håll, och känna kraften av deras kroppar i vattnet. Som med alla aktiviteter där man har en nära upplevelse med vilda djur är det viktigt att välja ett företag som fokuserar på hållbarhet och bevarande av mångfald, och jag rekommenderar Fair Trade Tourism certifierade Marine Dynamics. Hajdykningen leds av en erfaren marinbiolog, och fokus ligger på att skapa en databas med information om hajarna samt att jobba för deras långsiktiga välmående som art.

Bild: Marine Dynamics

DRICKA GODA VINER I HEMEL EN AARDE

Hemel en Aarde, som betyder Himmel & Jord, är ett av Sydafrikas nyaste vindistrikt. Det ligger i en skyddad dal som kyls av vindar från Atlanten. Här odlas druvor som annars är ganska ovanliga i Sydafrika, och stort fokus ligger på Pinot Noir. I dalen finns några av de äldsta och mest prisade vinmakardynastierna i landet, tex Bouchard Finlayson och Newton Jonson, men också nytänkande unga vinmakare på gårdar som La Vierge och Creation. Den bästa lunchen i dalen serveras på Creation, där man kan få en alldeles utsökt tapas och vinkombination (kom ihåg att förboka). Bästa sättet att njuta av dagen är att låta Hermanus Winehoppers stå för transporten.

LYX OCH NATUR PÅ GROOTBOS PRIVATE NATURE RESERVE

Grootbos är en 5-stjärnig lodge mitt i ett privat naturreservat. Här bor man galet fint i fristående sviter med fantastisk utsikt över naturen och mot havet längre bort. Det kostar, men det smakar också! På dagarna kan man välja mellan massor av aktiviteter, som tex naturvandring eller en tur i en öppen Land Rover. Man kan rida och köra 4-hjuling, eller så kan man bara njuta av de vackra omgivningarna. Grootbos driver ett antal projekt som är riktade mot hållbarhet på olika sätt. De hjälper ungdomar att utbilda sig till trädgårdsarkitekter och sponsrar olika sportaktiviteter. De har också etablerat en ekologisk farm inom naturreservatet. Här odlar kvinnor från de närliggande kåkstäderna ekologiska örter och grönsaker, föder upp höns och grisar, och driver biodling. Naturligtvis serveras den ekologiska maten sedan i hotellets restaurang. Detta är lyx och hållbarhet i en perfekt kombination!

Bild: Grootbos Private Nature Reserve

GLAMPA I EN TUSENÅRIG SKOG

Platbos Forest är en av de få kvarvarande inhemska skogar i Sydafrika. Här växer många hotade arter i en sagolik atmosfär, där mossan hänger i stora sjok och knotiga träd sträcker sig mot ljuset hög ovanför. Mitt i skogen står två ”lyxtält”, enkla boenden med riktiga golv som är täckta av tältcanvas. Det finns ingen elektricitet, men du sover i en skön säng, lagar mat över öppen eld och duschar i vatten uppvärmt av ett litet gasaggregat. Detta är vad Sydafrikanerna kallar glamping (glammig camping). Det är en alldeles speciell atmosfär i en så gammal skog, och här finns också stigar att vandra längs för att utforska mer. En verkligt annorlunda upplevelse som jag varmt rekommenderar.

BO MITT I NATUREN PÅ FARM 215

Farm 215 är ett naturreservat täckt av den speciella växtligheten fynbos. Här bor man i fristående sviter där gränsen mellan inne och ute har suddats ut. Du kan vandra och cykla mountainbike, eller ta en ridtur. Poolen på Farm 215 är väldigt speciell, inte bara pga den fantastiska utsikten men också för att den är placerad så att den ligger rakt emot solen vid sommarsolståndet. Maten är enkel och lokalproducerad, och hela farmen drivs med solenergi. Detta är ett ställe där man kan vara riktigt aktiv, eller ta det riktigt lugnt. Närmaste granne är en ekologisk vingård, där man naturligtvis kan göra en vinprovning. Ett fantastiskt bra, och lite plånboksvänligare, alternativ till Grootbos.

Bild: Farm 215

Om man besöker Hermanus under valsäsongen rekommenderar jag verkligen att åka på en valsafari även om man kan se valarna från land. Man har möjlighet att se dessa marina jättar på mycket nära håll, och man får också lära sig mycket under resans gång. Jag rekommenderar Southern Right Charters som utgår från Hermanus gamla hamn. Detta är ett företag som fokuserar på hållbarhet och bevarandet av marin mångfald, och som också är Fair Trade Tourism certifierat.