Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hur påverkar Sydafrikas politiska kris turismen?

Sydafrika genomgår just nu sin största politiska kris sedan landet blev demokratiskt 1994. Det är svårt att sammanställa krisen i några korta paragrafer, men det står utom all tvivel att president Jacob Zuma tillsammans med den mäktiga familjen Gupta, och med hjälp av ett antal ministrar och högt uppsatta ämbetsmän inom statliga verk, under en lång tid har mjölkat landet på enorma summor pengar. Detta har skett genom korrupta avtal mellan statliga verk (tex det statliga elmonopolet Eskom) och företag kopplade till familjen Gupta, där miljarder Rand har spenderats utan att korrekta procedurer för upphandling och redovisning har följts. Det ryktas till och med att familjen Gupta har varit inblandad i hur ministerposter tillsätts. Än så länge anses rättsväsendet vara självständigt, och media samt yttrandefriheten intakta. För övrigt finns det inte mycket positivt att säga om den politiska situationen i Sydafrika just nu.

Vidden av denna härva började uppdagas när förra Public Protector (liknande JO) i slutet av 2016 publicerade en rapport som kallades The State of Capture, där indikationer på djupgående korruption detaljerades. Hon rekommenderade att en oberoende utredning skulle tillsättas, något som fortfarande förhalas av presidenten. Denna rapport följdes sedan upp i maj 2017 med en rapport av ett antal politisk oberoende akademiker med namnet ”Betrayal of the promise: how South Africa is being stolen” där många tidigare misstankar bekräftas. Det senaste tillägget till informationsflödet angående state capture kommer från ett stort antal e-mail (läckta eller hackade, vi vet inte riktigt) från familjen Guptas olika företag som ger ytterligare bekräftelse för de tidigare rapporterna. Informationen har publicerats bit för bit under rubriken #GuptaLeaks.

ANC är nu djupt splittrat mellan dem som vill avsätta Zuma och återställa de ursprungliga värderingarna partiet en gång representerade, och de som fortfarande stöttar presidenten. ANCs formella partners, Kommunistpartiet (som inte själva går till val, utan ger sina röster till ANC) och Cosatu (den största fackföreningsorganisation) har bägge tagit avstånd till Zuma och kräver hans avgång. Många av Mandelas generation av ANC medlemmar som finns kvar i livet har också uttalat sig mycket kritiskt till vad som händer just nu. Kanske mest talande var det öppna brev till Zuma som Ahmed Kathrada (som satt på Robben Island tillsammans med Mandela) skrev strax innan sin död, där han bad Zuma att ”böja sig för folkets vilja och avgå”. Trots detta verkar Zuma kunna hålla sig kvar vid makten, troligtvis för att så många på ett eller annat sätt är involverade i skandalen och inte har något annat val än att stötta honom.

I vardagen märks dock inte den turbulenta politiska situationen särskilt mycket. Att valutan försvagats har lett till viss inflation, men inte speciellt mycket mer än vad vi sett under de senaste åren. Det har hållits en hel del demonstrationer mot Zuma, men dessa har alltid varit lugna och fredliga. I kåkstäderna flammar då och då våldsamma upplopp upp, ofta i protest över att man fortfarande inte har tillgång till vatten, elektricitet och andra grundläggande samhällstjänster. Men dessa områden ligger långt ifrån medelklassens Sydafrika, och under alla år jag har bott här har jag aldrig kommit i kontakt med något av dessa upplopp personligen.

I April hölls protester runt om i landet, där tiotusentals demonstrerade mot Zuma

Protester i kåkstäder blir ofta våldsamma

Hur påverkar detta då turismen i landet? Inte alls egentligen, förutom att den svaga valutan gör Sydafrika till en relativt billig destination just nu. Trots dramatiken inom både politik och näringsliv så rullar vardagen på som vanligt för de allra flesta. Man är förbannad och ledsen, men det dagliga livet måste ju fortsätta. De demonstrationer som hålls i områden där turister kan tänkas befinna sig är alltid utlysta i god tid, och de områden där sporadiska våldsamma upplopp sker ligger långt ifrån turiststråken. Det kan kanske kännas trist att åka till ett land där presidenten och hans män missbrukar sin makt så till den milda grad på bekostnad av framförallt de fattiga. Men samtidigt så ger turismen många ett arbete och en inkomstkälla, och att hålla sig borta som turist gör bara situationen ännu sämre för de som redan har det sämst. Mitt råd är att inte låta den politiska instabiliteten bli en anledning att välja bort Sydafrika. Nu mer än någonsin behövs turismens injektion i ekonomin och det enda du kommer märka av situationen är troligtvis dramatiska tidningsrubriker. Sydafrika är fortfarande lika vackert och intressant som alltid!