Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kåkstadstur – inte ett fattigdomssafari, om man väljer rätt tur

Ett kåkstadsbesök borde, i men mening, finnas med på varje program i Sydafrika. Jag får ofta frågan ”men, är det inte lite som ett fattigdomssafari att åka som turist till en kåkstad”? Tyvärr finns det turer som är just detta, där organisatören låter turisterna se kåkstaden genom bussens fönster. Men idag är de flesta kåkstadsturer mycket bättre än så, och vissa är fantastiskt bra. Om man väljer sin organisatör och guide med omsorg så är detta ett av få sätt som innevånare i kåkstäderna kan få en liten, liten bit av den kakan som turismen är för Sydafrika.

Vad är då en bra kåkstadstur? Det är ganska enkelt tycker jag: det är en tur som ger besökaren en bättre bild av vad en kåkstad är, där man träffar människor och förstår deras utmaningar och förhoppningar inför framtiden. Det är en tur som guidas av någon som bor på plats, och som har planerats i samarbete med de människor som påverkas av turen. Sist, men inte minst, så är den en tur som ger ett positivt avtryck både i form av ekonomisk injektion och möten mellan människor.

Många tror att en kåkstad består av skjul, fattigdom och misär. Men en kåkstad (ordet är egentligen missvisande tycker jag och borde ersättas med det Sydafrikanska ordet township) är en stor och ständigt skiftande organism. Här finns allt från skjul till fina villor, och här finns skolor, kyrkor, verkstäder och affärer. Det är en stad i staden, och här finns ofta en gemenskap och en sammanhållning som man inte hittar på anda ställen. Man tar hand om varandra, hjälper dem som har det sämre och tillrättavisar barn oavsett om man är deras förälder eller inte. Naturligtvis finns här också misär och brottslighet men det är inte bara det, som så många tror innan de har besökt en kåkstad själva. Men allt detta berättar en bra guide, någon som växt upp här och som verkligen förstår situationen från insidan, mycket bättre än mig.

Här är en liten lista över vad man ska tänka på när man väljer kåkstadstur:

 • Är det en guide som har växt upp och/eller bor här? Denna guide kan ge den bästa informationen, och han eller hon känner människorna i området. Samtidigt skapar det ett arbetstillfälle för någon från kåkstaden
 • Finns det möjligheter att besöka affärer eller projekt under besöket? Att spendera lite pengar i en lokal rörelse ger en ekonomisk injektion i kåkstaden.
 • Hur stor är gruppen? Ju mindre grupp desto bättre upplevelse, både för gäst och värd. Personligen tycker jag inte att man ska vara mer än tio i en grupp, men detta är naturligtvis svårt för gruppresor. Mer än 15 i en grupp är för mycket, då bör man delas upp på två mindre grupper.
 • Har turen utvecklats i samarbete med de som bor i området, och går del av kostnaden för turen till ett bra projekt i området man besöker?

En bra arrangör av kåkstadsturer har denna typen av information på sin hemsida. Åker man på en gruppresa kan man ställa dessa frågor till sin svenska researrangör.

Några saker som gör dig till en bra kåkstadsbesökare:

 • Lämna dina förutfattade åsikter hemma. Låt din guide och de människor du möter under turen forma din åsikt om kåkstaden
 • Spendera lite pengar. Köp en frukt eller en läsk från ett gatustånd och någon pryl från det projekt du besöker (även om de saker som erbjuds kanske inte faller alla i smaken så borde chansen att bidra till ekonomisk tillväxt i kåkstaden vara något som tilltalar alla!)
 • Fråga alltid om lov innan du fotograferar människor och deras hem. En bra guide ger riktlinjer för detta innan turen börjar
 • Le mot dem du möter och lär dig hur man säger god dag på det lokala språket. Prata med personen du kommer i kontakt med, tex om du handlar av någon (”hur länge har du jobbat här”? brukar vara en bra öppning som kan leda till en intressant diskussion om hans/hennes liv och familj). De flesta människor jag har träffat i kåkstäder älskar att prata med turister, men väntar ofta på att vi ska ta initiativet.

Till sist, ett par kåkstadstur-arrangörer som jag tycker är riktigt, riktigt bra:

 • Uthando betyder kärlek på isiXhosa, det språk som de flesta svarta i Kapstadens kåkstäder pratar. Organisationen grundades som en platform för att investera turistdonationer i en rad olika projekt i kåkstäderna, från dans och körer till äldreomsorg och grönsaksträdgårdar. Allt eftersom projektet växte blev efterfrågan från dem som donerade pengar att få besöka ”sina” projekt större, och kåkstadsturerna föddes.
 • Roots of South Africa är en kåkstadstur som är utvecklad av en ung kille som växte upp under tuffa förhållanden i kåkstaden Philippi utanför Kapstaden. Han har sedermera grundat en ideell organisation (Township Roots) som stöttar och uppmuntrar barn i området med sitt skolarbete. Han har, med hjälp av svenska sponsorer, utbildat sig till guide och utvecklat turen Roots of South Africa. En väldigt personlig tur som inkluderar många aspekter av kåkstadslivet, där man också för möta de barn som stöttas av Township Roots (och indirekt av dig som besökare).
 • Lebo’s Soweto är Sydafrikas största kåkstad. Här har Lebo drivit ett backpacker-ställe tillsammans med sin svenska fru Maria i många år. Deras aktivitetscenter erbjuder många olika typer av kåkstadsturer, från promenader till cykelturer och tuktuk (för dem som inte vill ta i så mycket). De har anställt flera lokala guider, och bidrar till utvecklingen i Soweto på många sätt.