Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kapstaden är fullbokat…

Nu när det vänder mot höst i Sverige brukar många börja drömma sig bort till varmare trakter. De senaste åren har Sydafrika, och framförallt Kapstaden, blivit en alltmer populär destination. Det är jätteroligt att se! Men, det leder till en del problem också.

Inför kommande säsong (november 2017-mars 2018) skulle jag säga att Kapstaden är mer eller mindre fullbokat redan nu. Faktum är att många hotell redan är uppbokade inför säsongen 2018/2019! Allra störst tryck är det över jul & nyår och påsk. Detsamma gäller hyrbilar. Det gäller att vara ute i väldigt god tid om man vill resa under dessa perioder, eftersom Sydafrikanerna själva också har långledigt då (jul & nyår är ju deras sommarsemester, och skolorna har även ganska långt påsklov då många passar på att resa med familjen).

Kan man så rekommenderar jag verkligen att man reser utanför dessa super-högsäsonger. Ett annat tips är att basera sig en bit utanför Kapstaden, och undvika de mest populära vindistrikten. Det finns ju så mycket annat att se och uppleva bara en kort bit ifrån de största destinationerna. Stellenbosch och Franschhoek är kanske de mest kända vindistrikten, men tex Hemel en Aarde och Elgin är jättemysiga och gör minst lika bra viner.

Men, vissa resmål är ju mer eller mindre ett ”måste” när man besöker Kapstaden, tex Taffelberget och Godahoppsudden. Där rekommenderar jag att man åker så tidigt man kan på morgonen, eller strax innan stängning på eftermiddagen, för att undvika de värsta köerna. Taffelberget har en bra webbsida där man kan se kötider (och även väderförhållanden på toppen) samt vilka tider på dagen det oftast är högst tryck. Tyvärr finns inget liknande för Godahoppsudden. Vill man besöka någon av de mer kända restaurangerna så är det bra att boka bord i god tid innan man reser. På vissa ställen måste man till och med betala en deposition numera, men är det något man väldigt gärna vill uppleva så ska man inte chansa utan se till att förboka.

Bild: southafrica.net

Bild: southafrica.net

Så är man sugen på Sydafrika är mina största råd att boka i mycket god tid, och att försöka söka sig lite utanför de största turiststråken samt att planera sina besök till de mest populära resmålen för att undvika den värsta trängseln.