Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lejon och leopard – högvilt för safariresenären

För de flesta safariresenärer står katterna högt på önskelistan. Lejon och leopard: två av de Stora Fem, och några av världens mäktigaste rovdjur. Jag skulle vilja påstå att lejon är relativt lätta att få se. De lever i flock, har inga naturliga fiender och är faktiskt ganska lata. När de väl har lagt sig för siesta är det inget som kan få dem att röra sig. De kan ligga i timmar och slappa, och har de precis ätit blir de ändå tröttare. Med fullproppade magar ligger de under ett träd och låter tiden gå. Om man själv åt tillräckligt för upp emot en vecka i en måltid skulle man nog också behöva en tupplur! Naturligtvis kan man också se dem i mer aktiva situationer, men 8 gånger av 10 skulle jag vilja påstå att de slappar när man ser dem.

Leoparden däremot, är en skygg katt som gärna drar sig tillbaka när den hör ljudet av en safaribil (eller av något annat som inte hör hemma i dess natur). Det finns många reservat där jag, trots flera besök, aldrig sett en leopard. De finns där, absolut, men de håller sig på sin kant. Ett undantag till detta är dock några av de privata reservaten i anslutning till Krugerparken. Jag har tidigare skrivit om dessa som mina absoluta favoriter för safari, och möjligheten att få se leopard är en av anledningarna till detta. Här har många generationer leoparder växt upp med mammor som inte är rädda för safaribilarna. De vet att dessa konstiga och högljudda ”djur” kommer och går utan att något ont händer.

Leoparden är i min mening det vackraste djuret i Afrikas bush: stark, smidig och med en alldeles fantastisk päls. Att få se en av dessa vackra katter ligga på en gren, högt upp i ett träd, är magiskt. Men det är inte så att de alltid ligger uppe i träden. Av de gånger jag fotat leopard, har endast ett fåtal varit de ikoniska trädbilderna. Varje möte är dock magiskt!

Är denna katt högt på din önskelista, då rekommenderar jag definitivt reservat som Timbavati, Sabi Sands eller Manyeleti. Naturligtvis finns det aldrig några garantier när det gäller vilda djur (framförallt de som har områden som Krugerparken – över 20,000km2 – att röra sig på), men själv har jag sett leopard varje gång jag besökt dessa reservat (och alla bilder ovan är tagna där).