Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Midlands Meander – konst, kultur & lokalproducerat

I KwaZulu Natals högländer, drygt 10 mil väster om Durban, ligger Midlands Meander. Den höga höjden (strax över 1,000 meter över havet) tillsammans med den varma och fuktiga luften från Indiska Oceanen har skapat ett perfekt klimat för jordbruk och fruktodlingar. Här odlas vete, potatis, äpplen och plommon, välmående kossor betar på fälten och bäckarna är fyllda med öring. Den bördiga marken och det behagliga klimatet har lockat till sig många kreativa människor. Inte bara de som brukar marken, men också konstnärer som drar sin inspiration från fälten, ängarna och de porlande bäckarna.

Här kan kan lätt spendera ett par dagar med att besöka gårdsbutiker, ateljéer, mysiga caféer och intressanta marknader. Det är ett perfekt stopp om man kör från Johannesburg till Durban, och en jättetrevlig förlängning på ett besök till norra Drakensberg. Midlands Meander marknadsför matproducenter, konstnärer, butiker, restauranger och hotell i området och har skapat en trevlig karta som gör det lätt att hitta vad man söker.

 

Här är några av mina favoriter:

BALGOWAN BREWERY

Jag älskar att prova lokalproducerad dryck, och hantverksöl (craft beer) är en av mina absoluta favoriter. Detta bryggeri ligger i anslutning till Midlands Forest Lodge och man kan förboka en tur om man vill besöka, men ölen finns också på många restauranger i Midlands Meander. Fokus ligger på olika typer av Ale, och varje flaska är datummärkt med handgjord etikett vilket ger en väldigt personlig känsla.

http://www.balgowanbrewery.co.za/

CAFE BLOOM

Detta mysiga café är inhyst i en gammal lada. Takhöjden tillsammans med den snygga presentationen av inte bara mat och bakverk, utan även konst ger lokalen en fantastisk känsla. Det finns en bra lunchmeny, och en fräsch buffé där du betalar för vad du tar (per vikt) något som framförallt den som är liten i maten uppskattar. Sätt dig i trädgården, i skuggan av ett citronträd och njut av livet.

PETER’S GATE

Detta är framförallt en plantträdgård med fokus på örter, och det är jättemysigt att strosa runt och titta på deras växter. Men i affären finns massor av godsaker som inte behöver planteras. Ägarna framställer egen tvål (gjord endast på olivolja – ingen palmolja) med dofter som lavendel, ingefära och citrongräs, hudprodukter, badsalt och mycket mer. Väl värt ett besök.

http://www.petersgate.co.za/index.php

AARDMORE CERAMICS

De fantasifyllda keramikprodukterna från Aardmore är världskända. Det senaste tillskottet till kollektionen är en sidenscarf producerad av ingen mindre än Hermès. Konstverken är fantasifyllda, och ofta inspirerade av lokala myter. Det är inte utan att man blir lite yr när man kliver in i ateljén, som nästan liknar en scen ur Alice in Underlandet. Keramikern Fée Halsted är inte den enda stjärnan I studion, utan hon har också hjälpt lyfta fram många lokala talanger, så be om en introduktion till de olika konstnärerna. Ateljén ligger på familjens vackra hästgård, och det finns också ett mysigt café i trädgården.

http://ardmoreceramics.co.za

PIGGLY WIGGLY COUNTRY VILLAGE

Vill man ha mer av ett one stop shop så är Piggly Wiggly ett perfekt ställe. Här ligger affärer, restauranger och ateljéer sida vid sida runt en stor gräsmatta och lekpark. Perfekt för familjer som kanske inte vill köra alltför mycket, utan ha tillgång till allt på et ställe. Här kan man handla mat och dryck, eller beställa något på en av restaurangerna. Det finns aktiviteter för barn och vuxna (tex keramikmålning och ljusstöpning), inredningsaffärer, kläder och konst.

http://www.pigglywiggly.co.za

VART SKA MAN BO?

Med tanke på all lokalproducerad mat som finns att tillgå är självhushåll (self catering) det bästa sättet att bo. Ät lunch och fika på några av de många caféer och restaurager som finns, och fixa egen middag ”hemma”. Min favorit är att skapa en Midlands tapas bricka med färskt bröd, ostar, kallskuret och färsk frukt och grönsaker.

Det finns ett stort utbud av mysiga ställen, men vill man verkligen lyxa till det så ska man bo på Brahman Hills. Deras självhushållsstugor är stora och luftiga och ligger utspridda över ett stort naturområde där man kan vandra i sällskap av både zebra, antiloper och (förstås) de mäktiga Brahman boskapen. Varje stuga har en stor altan med milsvid utsikt, samt egen jacuzzi. Tänk dig att avsluta en perfekt dag med att ligga i en varm jacuzzi och se den Afrikanska himlen mörkna och tusentals stjärnor tändas! Orkar man inte laga egen mat så finns en trevlig restaurang vid huvudbyggnaden, och om man verkligen behöver ladda batterierna så finns ett jättefint spa på området. Ledigt och lyxigt i en oslagbar kombination!