Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Möten över mat

Att äta och dricka tillsammans är ett av de bästa sätten att umgås tycker jag. Genom att prova på traditionell mat kan man också lära sig mer om den destination man besöker. Mat skapar möten helt enkelt. Därför älskar jag matlagningskurser och så kallade hemmarestauranger. Här är ett par av mina favoriter:

THE BO-KAAP COOKING TOUR

Zainie har bott i de Muslimska kvarteren Bo-Kaap i skuggan av Signal Hill i Kapstaden hela sitt liv. Här tar hon med sig sina gäster på en shoppingtur till kryddhandlare och affärer som säljer Cape Malay specialiteter. Samtidigt berättar hon om sitt folks historia. Hur de under 16 och 17 hundratalet kom som slavar från sydostasien, och hur de genom åren bevarat sin religion och matlagning men har tappat språket och numera pratar Afrikaans som modersmål. Här i Bo-Kaap klär sig många fortfarande i traditionella kläder, och det finns gott om moskéer samt affärer som säljer halaalkött, kryddor och exotiska grönsaker. Doften av nymalda kryddor blandar sig med  de gälla tonerna från moskéns böneutrop och virvlar runt de färgglada husen. Det känns lite som att ha kommit till en annan stad, trots att det inte är mer än ett stenkast ner till V&A Waterfront och stadskärnan med sina banker och försäkringsbolag.

Hemma hos Zainie får vi lära oss att vika samoosas och kavla roti under hennes vaksamma öga. När det är dax att krydda kycklingcurryn ser jag förskräckelsen i flera av mina svenska vänners ögon. Vi är 10 personer, och Zania häller glatt ner 6 rågade teskedar gurkmeja, kummin och kurrykrydda följt av 4 rågade teskedar korianderfrö och fänkål. Totalt 26 rågade teskedar kryddor. Jag förklarar vad ett kryddmått är och Zainie skrattar så hon nästan gråter. ”Kryddor ger livet mening” säger hon, och ignorerar svenskarnas förfärade ansiktsuttryck.

Efter ett par timmar i köket slår vi oss ner tillsammans och äter en underbar måltid. Doften av matlagning har spridit sig, och vi får sällskap av både en och två tillfälliga besökare under måltidens gång. ”Det är lite av ett öppet hus här” säger Zainie. Vi är alla släkt på något sätt, och nu är ni också familj så jag förväntar mig att ni tittar in om ni har vägarna förbi!”

Zainie utanför sitt vackra blåa hus i Bo-Kaap

Att göra samoosas är lättare sagt än gjort

YEOVILLE DINNER CLUB FOR A PAN AFRICAN PLATE

Sanza beskriver sig själv som en Sydafrikan med hela Afrika som granne. Yeoville har i många år attraherat invandrare från olika delar av Afrika, och har idag en mycket speciell prägel. Här ligger restauranger från Kongo, Nigeria och Ghana grannar med affärer som drivs av judar och etiopier, och sömmerskorna har färgglada tyger i regnbågens alla färger i sina fönster. Det råder någon slags kaotisk harmoni här, och i jämförelse med många andra områden i närheten av downtown Joburg känner man sig välkommen och (förhållandevis) trygg.

I ett litet rum på andra våningen med balkong mot Yeovilles huvudgata har Sanza inrett en matsal. Här serverar han mat med inspiration från alla sina grannar. En del lagar han själv, och andra saker köper han från närliggande serveringar. ”Kvinnan från Moçambique som jag köpt fisken av har tillagat fisk längre än jag levt, det är självklart att hennes är bäst” säger han.

Vår lunch bestod, förutom den himmelska fisken, av en rad olika sallader gjorda på allt ifrån helt vanlig kål till mjöl gjort på melonfrö, olika bönrätter, ris och picklade grönsaker. Inga konstiga djurdelar, bara färgglada och fantastiskt goda rätter gjorda på purfärska ingredienser. Sanza håller även matlagningskurser, där man först handlar tillsammans på marknaden och sedan lagar mat både med honom och några av hans alla grannar.

Underbar sallad inspirerad av Nigeria och Zimbabwe

Grillad fisk från marknaden

ONE INGREDIENT

Matt Manning är en klassiskt tränad kock som jobbat med flera av de riktigt stora namnen i England (tex Gordon Ramsay och Marcus Wareing) innan han slog sig ned i Kapstaden. One Ingredient ger hobbykocken en unik inblick i det finare köket. Tillsammans med Matt lagar gästerna sin egen 5-rätters avsmakningsmeny i ett professionellt testkök. Varje månad väljer han en ingrediens som återkommer som en röd tråd genom menyn.

Efter några goda kanapéer och ett glas bubbel börjar ”lektionen”: först demonstrerar Matt hela proceduren och sen är det dax att själv göra samma sak. Naturligtvis får man även känna på lite av pressen i ett restaurangkök: tiden är begränsad och Matt ger ärliga kommentarer under tiden (fast på ett mycket snällare sätt än sin gamla chef Gordon).

Efter varje moment sätter man sig ned tillsammans runt ett vackert dukat bord och avnjuter sitt alster tillsammans med ett noga utvalt vin. Detta är ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om matlagning på högre nivå, men är också ett sätt att lära sig att verkligen uppskatta det man får serverat på en finare restaurang. Att lyckas med både perfekt tillagning och uppläggning under tidspress kräver verkligen sin kock!

Kocken Matt ser till att allt går rätt till i köket

Inte så illa för att vara amatör tycker jag!