Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Uråldriga kulturer, kokta kycklingfötter och ekolyx i Limpopo!

Limpopo, Sydafrikas nordligaste provins, är fortfarande ganska outforskat av internationella turister, vilket är lite konstigt för här finns ett enormt utbud av saker att se och uppleva.

Ekolodgen Graceland ligger knappt fyra timmar från Johannesburg. Ju närmare du kommer, desto mindre blir vägarna. Den raka motorvägen som sträcker sig norrut hela vägen till gränsen mot Zimbabwe byts mot slingrande byvägar när man svänger av österut i Polokwane. Det känns att man är i Afrika nu. Kor och getter betar längs vägkanten och bebyggelsen ligger utspridd i ett till synes okoordinerat mönster, som ett lapptäcke utan raka sömmar.

Här, mitt i Afrika, ligger naturreservatet Graceland som drivs av svenske Anders och hans Sydafrikanske man Douglas. Här bor också cockerspanielarna Gucci, Prada och Chanel, katterna Hermes, Dolce och Gabbana, och naturligtvis finns här en giraff som heter Elvis (och hans familj Priscilla, Lisa-Marie, Memphis och Tennessee)!

Graceland är ekolyx i ordets rätta bemärkelse. All elektricitet är från solenergi, och maten lagas över öppen eld eller gas. Anders serverar fantastisk god mat från lokala leverantörer: ost och kött från en ekologisk farm i närheten, öl från det lokala bryggeriet samt frukt och grönsaker från den bördiga dalen Kudu River Valley som du ser ut över från verandan. Rummen tävlar med utsikten om din gunst, och jag kan fortfarande inte bestämma mig för vem som vann.

Jag rekommenderar verkligen ett besök till en av de närliggande byarna tillsammans med en lokalguide. Detta är inte ”teater för turister”, utan du får uppleva en helt vanlig dag i byn. Beroende på vad som händer kanske du tittar på en fotbollsmatch eller blir inbjuden på bröllop, eller kanske får du hjälpa till att hämta vatten och driva getterna till betet. Du får också besöka en Sangoma (traditionell läkare) som ger en öppen och genuin inblick i sitt arbete att läka både kropp och själ hos sina patienter med hjälp av förfäderna och medicinalörter. Som avslutning bjuder en familj på hemlagad husmanskost hemma på sin veranda. Vild spenat, bönor, majsmjölsgröt, komage, fjärilslarver och kycklingfötter står på menyn. Men oroa dig inte, de vet att vi vitingar har lite känsliga magar och blir inte förolämpade om du hoppar några rätter!

Byns Sangoma, omgiven av sina redskap och mediciner

Medsols från övre rad, vänster: samp, komage, kalkonben, kycklingfötter, pap, jordnötter, vild spenat

Kycklingfötter och inälvor: vågar du prova?

I närliggande Haenertsburg finns det massor av aktiviteter, från vandring, mountainbike och fågelskådning i Woodbush Forest (en av Sydafrikas få kvarvarande urskogar), till shopping och mysiga restauranger och, för de äventyrliga, zipline eller absailing i Letaba River Gorge.

Lokalproducerat

Osttillverkning efter traditionellt recept

Zipline över Letabafloden

I Modjadiskloof hittar du en av Sydafrikas bäst bevarade hemligheter: Balobedufolkets Regndrottning Modjadi. Detta är en av få kungliga klaner där endast kvinnor kan ärva tronen. Enligt legenden har Modjadi kraften att framkalla regn, och man tror att det är därför detta område är så frodigt. Drottningen har alltid haft hög status i Sydafrika: Shaka Zulu ska ha skickat budbärare till henne för att be om hennes välsignelse, och den femte Regndrottningen Mokope Modjadi var nära vän med Nelson Mandela. I närheten av det kungliga palatset ligger Modjadi Cycad Reserve, en skog av uråldriga växter som ger området sin speciella atmosfär.

Den uråldriga cycadskogen (bild: African Ivory Route)

Ceremoni för Drottning Modjadi (bild: The Times)

Graceland är ett perfekt första stopp på en roadtrip från Johannesburg. Det ligger på lagom avstånd från flygplatsen, så du kan enkelt ta dig dit redan samma dag du landar. Här hamnar du mitt i det ”riktiga Afrika”, men har ändå tryggheten som kommer med en svensk värd som kan förklara hur allt fungerar (och får du riktig hemlängtan kanske du tom kan få lite Kalles kaviar till frukost!). Härifrån kan du utforska och uppleva natur och kultur, eller bara ta det lugnt vid poolen. Nästa stopp kan ta dig djupare in i Limpopo där folket fortfarande lever ett mycket traditionellt liv styrt av myter och legender, eller till Krugerparken för safari.

Mer information: Graceland Eco Retreat