Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vattenkrisen i Kapstaden

Den som följer med i nyhetsflödet från Sydafrika kan nog inte ha missat att Kapstaden står inför en stor vattenkris. Det finns helt enkelt risk att dricksvattnet tar slut innan torrsäsongen (som varar fram till ungefär mars/april) är över. Flera säsonger med mindre än normalt regn i kombination med dålig planering har lett till denna situation. De dammar som förser Kapstaden med vatten ligger just nu på strax under 35%, vilket är det lägsta man någonsin registrerat vid denna tiden på året.

Hur påverkar detta dig som turist i Kapstaden? Det är svårt att veta vad som kommer hända, men just nu handlar det mest om att du måste ta ditt ansvar som besökare till ett område som lider av vattenbrist. Ta korta duschar (inga bad), stäng av vattnet medan du tvålar in dig eller borstar tänderna, spola inte efter en liten kisspaus osv. Just nu är hotellens pooler fyllda, men det är osäkert vad som händer om situationen utvecklas till full kris.

Du kommer kanske bo på ställen som säger att de har egen brunn, och därför inte påverkas av vattenrestriktionerna, men till sist och syvende kommer ju allt vatten från samma ställe och man ska ta sitt ansvar oavsett om vattnet kommer ifrån kommunens dammar eller egen brunn. Kommunens rekommendation är att inte överstiga 87 liter per person och dag (detta innefattar dricksvatten, att spola i toaletten, dusch, tvättmaskin osv – allt vatten man tar ur kranen på ett eller annat sätt).

Man har infört ett krissystem som är i tre faser, och just nu är man i fas ett. Nu har man ett rullande schema där man sänker trycket i ledningarna på vissa ställen vissa perioder. Detta kan innebär allt från lågt tryck till inget vatten alls beroende på situationen. Det finns ingen information om var och när dessa trycksänkningar kommer ske, men det är störst “risk” när efterfrågan är som högst (alltså morgon och kväll). Vattnet i kranen är fortfarande drickbart, men jag har börjat köpa vatten bara för att ta det säkra före det osäkra.

Så ser situationen ut just nu. Men, om vi hamnar i fas 2 (som betyder att man är inne på de sista 10% vatten) kommer det bli långt värre. Då kommer de flesta hushåll och företag (förutom sjukhus, äldreomsorg och liknande) inte ha tillgång till dricksvatten. Man kommer då “fylla på” vattensystemet med tex obehandlat vatten eller havsvatten för att kunna spola i toaletter och för att ledningarna inte ska skadas av torrläggning. Dricksvatten kommer man då få hämta vid särskilda stationer, och det kommer vara rationerat. Hotellen kommer med största sannolikhet förse sina gäster med vatten om detta inträffar.

Fas 3 vill vi helst inte ens tänka på. Då har vattnet tagit slut…

Vi hoppas att Kapstaden ska klara sig igenom denna torrsäsongen, men för att inte hamna i fas 2 (eller, gud förbjude fas 3) måste alla ta sitt ansvar. Även om man är på semester och vill njuta av livet så får man anpassa sig till situationen. Jag tycker inte att man ska välja bort Kapstaden som destination på grund av vattensituationen, och de flesta av er kommer säkert märka väldigt lite av problemet. Men man måste vara medveten om hur verkligheten ser ut och ta sitt ansvar därefter.