Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Där två världshav möts

Av Posted on Inga taggar 1

Sydafrikas kust sträcker sig nästan 300 mil och längs två världshav. Från den iskalla Atlanten där Oranjefloden mynnar vid gränsen mot Namibia, till den tropiska Indiska Oceanen där korallreven sträcker sig norrut mot Moçambique. Men vart möts egentligen de två haven?

Länge trodde man att det var på Kaphalvöns spets, vid Godahoppsudden. Detta framförallt på grund av att vattentemperaturerna konstant är minst ett par grader varmare på den östra sidan av Kaphalvön. Faktum är att många fortfarande säger att detta är mötespunkten, framförallt inom turistbranschen där man (tyvärr) gärna modifierar sanningen lite för att locka fler besökare. Och visst, temperaturskillnaden (som kanske beror på att en del av det varmare vattnet österifrån ”fastnar” i bukten False Bay) ger Kaphalvön ett speciellt klimat som påverkas av mötet mellan varmt och kallt. Naturen är spektakulär, och det är definitivt en plats som jag rekommenderar att man besöker men inte för att se vart de två världshaven möts.

Punkten där haven möts är i stället, enligt dem som förstår sig på geografi, Cape Agulhas: Afrikas sydligaste punkt. Även om udden ligger långt ifrån Kapstaden, och kanske inte är lika spektakulär som Godahoppsudden så tycker jag att den är väl värd ett besök. Kusten är karg och vindpinad, och här och där ligger små fiskebyar med vitkalkade stugor och små restauranger som specialiserar på fisk och skaldjur. Alldeles i närheten ligger också Cape Agulhas National Park, där det finns bra självhushålls-stugor och fina vandringsleder. Fiske, fågelskådning, en mycket speciell växtlighet och skeppsvrak är andra aktiviteter och sevärdheter. Plus att man slipper trängas!