Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elgin: natur och närproducerat

Av Posted on Inga taggar 0

Vindistriktet Elgin ligger i ett område som kallas Overberg, ca 7 mil från Kapstaden. Namnet kommer av att det ligger på andra sidan berget (från Kapstaden sett). Här finns vingårdar och fruktodlingar, vandringsleder och mysiga restauranger. Det är tillräckligt nära för att göra en dagsutflykt från Kapstaden, men har så mycket att erbjuda att en övernattning definitivt är rekommenderad.

Ta N2 österut från Kapstaden och korsa det mäktiga passet Sir Lowrys Pass. Det finns en fin utsiktsplats precis på toppen av passet, men säkraste sättet att stanna här är på vägen tillbaka till Kapstaden eftersom utfarten är skymd och många kör alldeles för fort genom kurvan. Efter en kort bit genom kargt bergslandskap slingrar sig vägen ner i Elgindalen, omgiven av frukt, vin och olivodlingar. I oktober blommar äpple och persikoträd, och dalen får ett skirt rosa skimmer. I april är äpplena mogna, och hänger röda på sina grenar i väntan på skörd. Men även andra tider på året är detta en fantastiskt vacker dal. Delar av skörden säljs direkt som färsk frukt men här produceras också cider, juice, sylt och marmelad. De bästa vinerna från Elgin är vita, eller röda typer som gillar lite svalare klimat (tex Pinot Noir), samt Sydafrikas champagne: Méthode Cap Classique (MCC).

Här är några av mina favoriter i Elginområdet:

Peregrin Farmstall

Här säljs närproducerat av alla de slag, från vin och cider till färskt bröd, ost och chark samt ett överflöd av sylter och inläggningar. Här finns en restaurang, ett par mindre caféer och några små affärer som säljer hantverk och souvenirer.

Paul Cluver Wines

Här produceras fina viner och cider med fokus på hållbart jordbruk. På gården finns också mountainbikeleder, och på somrarna anordnar man utomhuskonserter. Gårdens restaurang SALT serverar innovativ frukost och lunch på närproducerat, och är värd ett besök i sig själv (glöm inte att boka).

Cape Canopy Tours

Ziplinor över berg, dalar och floder: perfekt för den äventyrslystne. Vissa av linorna är över 300m långa, och utsikten är vidunderlig.

South Hill Vineyards

Här kan man prova viner och äta goda tapas i mysig miljö. Det finns också vandringsleder runt vinodlingarna, och en damm att ta ett svalkande dopp i.

Charles Fox

En vingård dedikerad till Méthode Cap Classique, producerat med de klassiska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och pinot meuniere.

Iona

Denna vingården ligger en bit utanför dalen, men är väl värd en omväg för sina fantastiska viner. Deras Sauvignon Blanc, Chardonnay och Pinot Noir är utan tvekan bland de bästa i Sydafrika.

Detta är bara ett litet axplock av allt som finns att uppleva i Elgin med omnejd. Som vindistrikt är det inte så känt (i alla fall inte i Sverige), men det har fantastiska viner och flera riktigt bra torra cider. Att flera vingårdar också har vandrings och mtb-leder tycker jag är ett stort plus, och de små handelsbodarna som finns här och där är proppfulla med härliga produkter. Jag rekommenderar verkligen ett besök!