Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Godahoppsudden från en annan vinkel

Av Posted on Inga taggar 0

Ett besök till Kapstaden är inte komplett utan ett besök till Godahoppsudden. Trots att vi idag vet att de två världshaven Atlanten och Indiska Oceanen inte möts här (utan vid Afrikas sydligaste spets: Cape Agulhas) är det fortfarande ett av världens mest kända geografiska landmärken. Sitt namn fick udden eftersom vattnen är notoriskt svårseglade, och lyckades man ta sig förbi fanns det gott hopp om att nå sin destination (Indien eller Europa, beroende på vilket håll man var på väg). Sedan Suezkanalen öppnades förlorade rutten sin betydelse, men Kaphalvön är fortfarande lika vacker och mytomspunnen.

De flesta besöker halvön på en organiserad busstur eller med hyrbil, men jag vill slå ett slag för att vandra dit. Det skulle ta flera dagar att vandra hela vägen, men den sista biten från Buffelsfontein visitor centre (som ligger inne i nationalparken) till yttersta spetsen är en lagom lång och otroligt vacker vandring. Kusten är varierad med vita sandstränder och höga klippor, och i det makliga tempot har man tid att uppskatta både växter, fåglar och djur på ett sätt som inte är möjligt när man svischar förbi på vägen.

Efter en brant klättring ser man hela vägen till Afrikas sydvästligaste spets, och befinner sig långt ifrån turistmassor och bussar. Det är ett magiskt sätt att se denna plats!

Vandringen från Buffelsfontein till Godahoppsudden tar 3-4 timmar, och är relativt lättgången (med undantag för en brant upp och nedgång med ojämnt underlag vid Vasco Da Gama Peak). Men du behöver definitivt ha en ok grundkondition, och lite vandringsvana. Det är sällan svårt att få lift med en av alla turistbussar tillbaka till Buffelsfontein, men har man bara en bil måste man vara beredd på att vandra tillbaka också (det går att korta ner vägen tillbaka genom att följa vägen från parkeringen vid Cape Point och hoppa på leden igen vid rondellen vid SANParks stugor Protea och Restio – därmed förbipassera Vasco Da Gama Peak).