Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Matjiesfontein: som en hägring i öknen

Av Posted on Inga taggar 0

Solen skiner med ett vitt, hett ljus över Karoos torra mark. Mil efter mil sträcker sig vägen som ett rakt streck genom detta karga landskap. Men plötsligt bryts den fjärran horisonten av några träd och byggnader. Hotel California borde spela på radion: ”up ahead in the distance, I saw a shimmering light”. Mitt i ingenstans, nästan som en kuliss i en film, ligger en kort gata som kantas av vackra Viktorianska hus och en järnvägsstation där en röd dubbeldeckarbuss står parkerad.

Karoo betyder törsten land på Khoikhoi, ursprungsfolkets språk. Det är en halvöken som täcker en yta ungefär lika stor som Sverige i Sydafrikas inland. Genom detta område byggdes i slutet av 1800-talet en järnväg för att länka Kapstaden med diamantfälten i Kimberley. Matjiesfontein var ett av de sista provianteringsstoppen längs denna resan, och en liten stad växte fram runt stationen och det fashionabla hotellet Lord Milner.

Sedan 1970-talet är hela staden kulturminnesmärkt, och flera av byggnaderna fungerar som levande museer. Här kan man bo i historisk miljö på Lord Milner, ta en öl på puben Laird’s Arms eller en fika med hembakta kakor på det gulliga kafét. Den härligt excentriske butler/guide/underhållaren Johnny spelar piano och sjunger i puben, och tar med gäster på en guidad tur av hotellet samt ”världens kortaste guidade busstur” i den gamla dubbeldeckaren från London. ”Nu svängen vi vänster, eftersom det inte finns någon väg till höger”.

Matjiesfontein är väl värt en avstickare om du är i närheten (ett relativt och töjbart begrepp i Karoo). Det är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Hela staden är vackert bevarat, och Lord Miner Hotel är kanske den mest genuina av alla upplevelser. Personalen bär tidsenlig klädsel, en god middag serveras i den vackra matsalen, och det sägs att det ibland spökar på nätterna.