Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Oranjezicht City Farm & Market – en oas i staden

Oranjezicht Farm etablerades på Taffelbergets sluttningar vid tidigt 1700-tal. Här fanns goda vattenkällor, och bördig jord. Farmen kom i familjen van Bredas ägo 1731, och förblev så fram tills den övergavs tidigt 1900-tal. Kommunen hade vid det här laget omfördelat vattnet till den växande staden och farmen var inte längre odlingsbar. Området förföll, och allteftersom flyttade uteliggare och knarklangare in på området.

2012 bestämde sig några av de som bor i området för att försöka återuppliva farmen, och startade en kommunal trädgård. Bit för bit återerövrade de området, och idag är det än en gång en frodig grönsaksfarm. Den drivs som en ideell organisation med syfte att måna om lokala råvaror, kultur och gemenskap. Örter och grönsaker växer sida vid sida med medicinalväxter och naturliga pesticider. Det är en oas i ordets rätta bemärkelse, omgiven av stadens bostadsområden och med en vidunderlig utsikt mot Taffelberget. Måndag till fredag mellan 8 och 16 kan man besöka farmen och njuta av dess frodiga grönska. Ingång i hörnet av Sidmouth Avenue och Upper Orange Street.

För ett antal år sedan startade gruppen som driver farmen även en marknad. Till en början låg den i anslutning till farmen, men antalet besökare växte så snabbt att man blev tvungen att hitta en större plats. Idag ligger Oranjezicht City Farm Market i Granger Bay, ett stenkast från V&A Waterfront. Varje lördag morgon öppnas portarna till en annan oas, där det idag säljs allt från grönsaker till färskt bröd, charkuterier och choklad till mat att äta på plats, heminredning och plantor. Det allra härligaste är att gå när de öppnar vid 8, och strosa runt tillsammans med de morgonpigga Kapstadenbor som kommer för att förse sig av de bästa och färskaste råvaror staden har att erbjuda. Ta en kopp kaffe och en nygräddad portugisisk Pasteis de Nata, byt några ord med handlarna och njut av utsikten över Atlanten.