Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Träd: historia, nytta och fägring

Av Posted on Inga taggar 0

Jag tycker att träd är en av de vackraste saker som finns i naturen. En siluett mot en glödande solnedgång, en krona som sprider ut sig som ett jättelikt parasoll lång ovanför och mönster i barken som skapats under många, många år.

Det finns hundratals trädarter i Sydafrika. Jag vet bara namnet på en handfull, till många av mina gästers förtret – vad är det med svenskar och vilja veta namnet på alla träd? Men under årens lopp har jag, genom de lokala guider jag jobbar med, lärt mig en hel del inte bara om deras utseende men också andra egenskaper. Här är fem av mina favoriter:

BAOBAB

Baobab är världens största succulent, ett träd omgivet av många myter och legender. Det kan överleva bränder och ringbarkning, och kan bli tusentals år gammalt. Barken används till att väva korgar och mattor, och ger föda till elefanter framförallt under torrsäsongen. Löv, frukt och rötter har högt näringsvärde, och även många medicinska egenskaper. Men framförallt är det ett alldeles fantastiskt träd att se på och röra! Med sina enorma stammar och knotiga bark ser de ut som något hämtat direkt ur en sagobok. Att lägga sin hand på ett träd som är över tusen år gammalt är magiskt.

MARULA

Marula är en av mina favoriter av tre olika anledningar. För det första är det ett träd där man ofta kan se både elefant och leopard (elefanterna älskar frukten, och leoparder använder ofta trädet som utkikspunkt). För det andra är oljan som utvinns ur fruktens kärnor fantastisk för hyn, och skapar arbetstillfällen för många kvinnor på landsbygden. För det tredje görs den goda likören Amarula av trädets frukt.

Bild från Amarula

EK

Eken är inte inhemsk i Sydafrika, men har blivit en del av landskapet i vindistrikten och passar fantastiskt fint ihop med den vackra Cape Dutch arkitekturen. Ekarna planterades på slutet av 1600-talet för att minska behovet av att importera ekfat till vinet man börjat producera. Tyvärr föll det projektet på att träden växte mycket snabbare i Sydafrikas klimat, och ekfaten var långt ifrån täta. Än idag importeras alla ekfat som används i vinproduktionen, och ekarna bidrar endast med estetik och skugga.

JACARANDA

Ännu ett träd som egentligen inte hör hemma här, men hur kan man inte älska jacarandan för sina ljust lila blommor och underbara doft? I min hemstad Pretoria blommar tusentals träd på våren, och staden höljs i ett skimmer av färg och doft. De första regnen efter en lång, torr vinter kommer i slutet av blomningen. Eftersom blommorna då ramlar av kallar vi detta efterlängtade regn Purple Rain.

LEADWOOD

Dessa ”blyträd” ser inte mycket ut för världen, med sina gråa stammar och grågröna blad. Men de är fascinerande! Sitt namn har det fått av det faktum att det är världens kompaktaste trä: det väger 1,200kg per kubikmeter! Densiteten gör trädet mycket tåligt mot insekter som tex termiter, och en leadwood kan förbli stående upp emot hundra år efter det har dött.