Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vattenkrisen i Kapstaden: fortsätt komma hit!

Ingen som är intresserad av Sydafrika kan väl ha undgått att staden just nu genomgår en enorm vattenkris. Dammarna som förser staden med vatten ligger på ungefär 25%, och risken att vattnet helt ska ta slut är överhängande. Day Zero (den dag då många innevånare inte längre kommer ha tillgång till dricksvatten i sina kranar) är beräknad till 11 maj. Detta är nästan en månad senare än vad som tidigare nämnts, och beror framförallt på kraftigt reducerad vattenanvändning från jordbrukssektorn.

Myndigheterna vädjar att man inte ska använda mer än 50 liter vatten per person och dag. Bilden nedan illustrerar vad man kan göra med denna ranson:

Som turist i Kapstaden påverkas man fortfarande inte speciellt mycket av ransoneringen. Hotellens pooler är fyllda (även om en del har konverterats till saltvatten), och kranarna har obegränsat vattenflöde.

Skulle Day Zero komma, så blir det troligtvis när turistsäsongen är över, och när säsongen kommer igång igen i oktober så har det förhoppningsvis regnat en hel del. Så min rekommendation är fortfarande att inte välja bort Kapstaden.

Om du har en resa bokad för de närmaste månaderna så ska du inte avboka. Men naturligtvis ska du ta ditt ansvar och tänka på hur du använder denna livsnödvändiga resurs. Att ta korta duschar (rekommendationen är nu 90 sekunder), inte spola i toaletten mer än nödvändigt och att återanvända sina handdukar är självklart.

Var inte heller rädd för att boka en resa inför nästa säsong (hösten 2018 och framåt). Även om det inte har regnat så bra som man hoppas, så kommer alternativa vattenkällor (tex avsaltning) vara igång vid det laget.

Tyvärr är det som på så många ställen, att lokalbefolkningen kommer få ta den hårdaste smällen vad gäller vattenkrisen. Men ha inte dåligt samvete för att åka som turist till Kapstaden. Turismen uppskattas endast stå för 1% av vattenförbrukning i staden, och jobben som ditt besök skapar behövs mer än någonsin just nu! Många jobb har redan gått förlorade i jordbrukssektorn, och att välja bort Kapstaden som turistmål skulle bara förvärra situationen ännu mer. Så kom och njut av en stad som trots att gräset torkat fortfarande är vacker!