Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vem var Winnie?

Av Posted on Inga taggar 0

Den 2a april 2018 dog Winnie Mandela. De flesta känner henne nog främst som Nelson Mandelas exfru, men hon var långt mer än det. Hon var en stark kvinna, mor och frihetskämpe, fånge och förvisad, men också bitter, kontroversiell och radikal.

Bild: Sky News

Nomzamo Winifred Madikizela gifte sig med Nelson Mandela 1958, då hon var 22 år gammal. De fick två döttrar tillsammans: Zenani och Zindziwa. När den yngsta dottern var endast tre år gammal arresterades Nelson, och han skulle inte komma att släppas fri igen förrän 27 år senare. Winnie blev en viktig symbol för kampen mot apartheid, och hon var också aktivt involverad. På grund av detta var hon ständigt trakasserad av regimen.

Bild: The Guardian

Den 12e maj 1969 bankade polisen på dörren till hennes hem i Soweto klockan 2 på natten, och tvingade henne att följa med till stationen. Hon gavs inte ens möjlighet att ringa någon som kunde ta hand om barnen (som då var 10 och 8 år). I sin biografi beskriver hon smärtan av att höra sina döttrar gråta, och be henne stanna. Hon anhölls under Sektion 6 av Terroristlagen, som tillät obegränsad tid för både häktning och förhör. Hon hölls i isoleringscell i 491 dagar, och torterades regelbundet.

I juni 1976 var hon en av de drivande krafterna bakom studentupploppen i Soweto. För detta straffades hon med att bli förvisad till Bradford, en liten stad långt ifrån hennes hem i Soweto, sin familj och sina vänner. Här levde hon i 8 år. Hennes familj fick inte besöka henne, och lokalbefolkningen undvek henne för att hålla sig väl med polisen.

Bild: SA History online

När hon kom tillbaka till Soweto 1986 var hon en bitter och bruten kvinna. Hon sökte ofta tröst i alkohol, och i tillfälliga affärer. Det var nu hon startade Mandela United Fotball Club (MUFC), som officiellt tog hand om ungdomar på drift. De inofficiella aktiviteterna var dock långt mer ondskefulla… Kidnappning, tortyr och även mord av unga människor som misstänktes ha bedragit kampen mot apartheid genom att samarbeta med polisen. Winnie vägrade visa ånger för detta, även lång senare.

Bara två år efter att Nelson släpptes ur fängelse skildes paret. Då hade hon dömts till 5 års fängelse för kidnappning och misshandel under MUFC tiden (dock blev domen villkorlig). De hade helt olika syn på hur övergången till demokrati skulle ske: Nelson ville förhandla, Winnie ville fortsätta den beväpnade kampen. Hennes många otrohetsaffärer spelade säkert också in.

Bild: Times Live

Att Winnie fått utstå ohyggliga brutaliteter i kampens namn går inte att förneka. Hon trakasserades, fängslades, torterades och hölls åtskild från sin man, sina barn och sin familj under långa perioder. För detta förtjänar hon vår beundran. Om det kan förlåta hennes uppträdande under senare tid är nog upp till var och en att bestämma. En journalist beskrev det bättre än vad jag kan:

”Hennes vrede gav henne ett imponerande trots, men var också en prekär belastning. Må hon uppnå i döden den frid hon aldrig fann i livet.”

Bild: The South African