Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fortsätt flyga till Sydafrika

Idag är debatten runt flygets miljöpåverkan större än någonsin. Många bestämmer sig för att inte flyga alls, och i stället ta tåget på semester. Det är helt klart så att vi måste göra förändringar i vår konsumtion, och bli mer miljövänliga. Men att sluta flyga löser inte alla problem.

Turismen, och därmed i många fall flyget, bidrar till att skapa arbeten samt positiv social och ekonomisk inverkan i många länder (framförallt i fattigare länder). Jag tar Sydafrika som ett exempel, eftersom jag bor och arbetar här.

Turismen skapar fler arbetstillfällen är gruvdriften! Det uppskattas att en av 20 anställda i Sydafrika jobbar inom turismsektorn. I ett land med en officiell arbetslöshet på 26% (inofficiellt långt högre än så, speciellt bland de fattigaste) är detta ovärderligt. Många av de jobb som turismen skapar kräver inte höga utbildningsnivåer, vilket gör att de är tillgängliga för dem som har det sämst. Turistbranschen anställer också många kvinnor, något som är enormt viktigt i ett samhälle med låg jämställdhet. Om vi slutar flyga så kommer också antalet jobb inom turismen att minska.

Det finns många sätt att säkerställa att din semester har så stor positiv inverkan som möjligt. Om du låter en researrangör anordna resan, titta på deras policy runt lokalanställning, schyssta löner och arbetsvillkor, miljöpåverkan samt bidrag till lokala välgörenheter. Fixar du din egen resa kan du ställa samma frågor till varje hotell och aktivitetsarrangör du tar kontakt med.

Men faktum kvarstår ju att en flygresa till Sydafrika bidrar till stora koldioxidutsläpp. Utsläppskompensation är ett område med många frågetecken och lite reglering. Här är det nödvändigt att göra lite egen research, och även gå lite på magkänsla. Personligen ger jag ett bidrag till Trees for Tourism när jag flyger. Detta projektet planterar inhemska träd i olika delar av Sydafrika. Det bidrar inte bara till att binda koldioxid, men även till ökad biologisk mångfald och minskad risk för erosion och skogsbränder (icke inhemsk växtlighet kräver ofta mer vatten, som gör naturen torrare, och brinner ofta mycket kraftigare – många inhemska växter i Sydafrika är anpassade till att motstå bränder).

Flygets miljöpåverkan är definitivt inte bara svart eller vitt. Det finns många variabler, och sekundära effekter som inte alltid är lätta att se. Så i stället för att skippa nästa resa, välj med omsorg och låt din semester bli ett sätt att bidra till en lite bättre värld.