Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydafrikas bästa öl

När jag flyttade till Sydafrika för femton år sedan var ölutbudet väldigt magert. Man kunde mer eller mindre välja mellan Castle, Red Label och Windhoek (typ Pripps, Norrlands och Carlsberg).Trista lager som visserligen släckte törsten en het sommardag, men utan minsta karaktär.

Sedan dess har utbudet fullkomligt exploderat, framförallt i genren ”craft beer” – öl från mikrobryggerier där fokus ligger på smak och hantverk. Idag finns det hundratals bryggerier runtom i landet. Förutom att de har ett brett utbud av ölsorter gillar jag att besöka bryggerierna, som ofta ligger i små mysiga orter bortom de vanliga turiststråken. Här är några av mina favoriter:

Clarens Brewery: i den lilla staden på gränsen mot bergskungadömet Lesotho ligger ett bryggeri mitt på huvudgatan. I och för sig inte så konstigt, eftersom det också är den enda gatan! Clarens har fått sitt namn från en stad i Schweiz, där Paul Kruger levde sina sista år i exil från Boerkriget, och är ett populärt resmål för folk från storstäderna Pretoria och Johannesburg. Men en del turister söker sig också till området, framförallt för de vackra vandringslederna och spekatkulära vyerna. Bryggeriet har ett stort utbud, tex Blond, IPA, Stout och Weiss samt ett antal säsongsrelaterade sorter. Den som inte kan bestämma sig får gärna en bricka med smakprover av hela utbudet! Restaurangen serverar tysk-inspirerad pubmat, som tex bratwurst och eisbein. http://www.clarensbrewery.co.za

Darling Brew: en dryg timme norr om Kapstaden ligger staden som är lika söt som sitt namn! Här blommar en fantastisk mängd vilda blommor på våren, och staden omges av böljande kullar där vin och olivodlingar frodas. Bryggeriet var ett av de första mikrobryggerierna i landet, och alla deras ölsorter är dedikerade till ett utrotningshotat djur tex Bone Crusher (hyena) och Warlord (svart noshörning). Det är också Afrikas första koldioxidneutrala bryggeri! Restaurangen serverar lokalproducerade, ekologiska produkter som tex ost och oliver. https://www.darlingbrew.co.za

Frasers Folly: inte långt ifrån Afrikas sydligaste udde Cape Agulhas, där de två världshaven Indiska Oceanen och Atlanten möts, ligger vingården Black Oystercatcher som också har ett mikrobryggeri. De har inte så många sorter (Pilsner, Pale Ale, Weizen och Stout), men de är alla bra. Extra plus för supersnygg förpackning tycker jag, och deras Moer Koffi Stout med smak av kondenserad mjölk är så innovativt Sydafrikanskt som det bara kan bli! Restaurangen serverar bistro-inspirerad mat med fokus på lokala och ekologiska ingredienser. https://frasersfolly.co.za

Zwakala: utanför den lilla byn Haenertsburg i Sydafrikas nordligaste provins Limpopo ligger Zwakala. Alldeles vid kanten av en av Sydafrikas få kvarvarande urskogar, där temperaturerna tack vare den höga höjden är behagligt svala jämfört med omkringliggande områden, finns bryggeriet och tillhörande restaurang. Här samlas ortsborna på helgen för att njuta av musik, god mat och (naturligtvis) öl. De producerar ale, lager och weiss samt en fantastisk sort som kallas Weekend Special: en hybrid mellan IPA och witbier med citrongräs. Perfekt en varm sommardag tillsammans med en hemlagad burgare från Zwakalas kolgrill! https://www.zwakalabrewery.com

Visste ni förresten att det var en svensk som lade grunden för Sydafrikas ölproduktion? 1888 köpte Anders Ohlsson upp alla bryggerier i Kapstaden, och grundade Ohlsson Cape Breweries (OCB). OCB såldes 1956 till South African Breweries som idag är en av världens största ölproducenter. Det ursprungliga bryggeriet finns kvar som Newlands Brewery, och jag rekommenderar varmt en guidad tur av de historiska byggnaderna! https://newlandsbrewery.co.za