Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaphalvön – så mycket mer än Godahoppsudden och pingviner!

Av Posted on Inga taggar 2

Nästan alla som besöker Kapstaden gör en utflykt till Kaphalvön. Man svischar ner längs den västra kusten, via den vackra kustvägen Chapmans Peak, och tillbaka via Simonstown och pingvin-stranden Boulders Beach. Kanske stannar man också till i Hout Bay, och gör en liten båttur till sälkolonin som ligger strax utanför hamnen. Men Kaphalvön har så mycket mer att erbjuda! Här är tempot lugnare, och man är nära naturen. Personligen skulle jag rekommendera att man bor här en natt eller två, och ger sig tid att utforska detta härliga område lite närmare. Här är några av mina favoriter:

Cape Point: yttersta spetsen av Kaphalvön

HOUT BAY

Här börjar Kaphalvön. Många turister besöker hamnen, med sin pryttelmarknad och båtar till sälkolonin som ligger strax utanför. Personligen tycker jag hellre att man ska ta en kort promenad längs stranden för att njuta av utsikten, strosa lite i hamnen bortom turistbåtarna och ta en fika på Sinnful (som gör galet god glass). Fortsätt sedan längs en av världens vackraste vägar: Chapmans Peak. Längs vägen finns flera utsiktspunkter som är väl värda att stanna vid.

Hout Bay ligger vacker i en skyddad vik på Kaphalvöns västra sida
Chapmans Peak

NOORDHOEK

Här finns en milsvid, vit sandstrand där man kan promenera eller ta en ridtur. I närheten ligger Noordhoek Farm Village, som har massor av mysiga affärer och cafeer. Missa inte restaurangen Food Barn om du gillar opretentiös men högklassig mat. Ett stenkast härifrån ligger Cape Point Vineyards. Mitt tips är att beställa en picknick-korg och njuta av en flaska Sauvignon Blanc i deras härliga trädgård (med utsikt över havet). På torsdag eftermiddag har Cape Point Vineyards en härlig matmarknad som är väldigt populär

Noordhoeks strand
Noordhoek Farm Village

SCARBOROUGH

En liten by långt ifrån allting annat, inkilad mellan berget och havet. Vyerna är fantastiska, och stämningen otroligt härlig. Trots att byn är så liten finns här flera restauranger, och även delis där man kan köpa lokalproducerat: från ägg till kombucha och en hel del mer. Whole Earth Cafe ligger mysigt bland träden, och the Village Hub har en härlig restaurang där övervåningen har fantastisk utsikt mot havet, samt en mycket välsorterad deli med eget bageri. Vid stranden möter man surfare och lokalfolk på promenad med sina hundar. Här kan man också skörda musslor och olika typer av sjögräs, vilket är mycket populärt när tidvattnet står som lägst (vid fullmåne). Bästa sättet att prova att plocka egna musslor och andra läckerheter från havet är genom en kurs med Roushanna från Veld & Sea. Här får man lära sig hur man skördar på ett hållbart sätt, och det ingår också en matlagningskurs. Veld & Sea har också härliga kurser om ätbara och medicinalväxter på land.

Scarboroughs kust
Velt & Sea lär dig allt om kustens ätbara läckerheter

SIMONSTOWN

Mest känd för sin pingvinkoloni på Boulders Beach. Flest pingviner ser man från spångarna vid Boulders Beach, där man också betalar en avgift som går till South Africa National Parks. Man kan se pingviner på andra ställen också, men jag tycker att man ska betala sitt inträde och stötta SANParks som gör ett väldigt bra jobb för naturbevarande runtom i landet. Fast varför inte göra både och? När du har sett den stora kolonin, fortsätt längs vägen förbi entrén och utforska på egen hand! Vill du njuta av sol och bad är Windmill Beach supermysig.

Simonstown är en av Sydafrikas äldsta städer, och har en hel del vacker arkitektur i stadskärnan. Här ligger också en av landets största marinbaser. I hamnen finns flera aktivitetscentrum som anordnar bla hajskådning och kajakturer. Mitt bästa tips är att prova att dyka eller snorkla i de fantastiska tångskogarna som kantar kusten. Helt magiskt!

Boulders Beach
Tångskog: som i en saga!

KALK BAY

En mysig by med en aktiv fiskehamn. Här har färgade Sydafrikaner (de med ursprung från slavar från Sydostasien, och ursprungsfolket KhoiSan) fiskat från familjeägda små träbåtar i många generationer. I hamnen ligger Kalkys, som enligt många serverar landets bästa fish & chips. Här ligger också Harbour House, som från övervåningen har en spektakulär utsikt (och serverar mycket bra mat). Inne i centrum (som bara består av ett par gator) finns massor av antikaffärer, restauranger och mysiga affärer. Här kan man lätt spendera några timmar med att strosa runt! För en lite annorlunda upplevelse, testa restaurangen och baren Cape to Cuba. Om du bor över kan jag starkt rekommendera att kolla vad som visas på Kalk Bay Theatre: en ombyggd kyrka där man serverar en enkel middag innan showen (som ofta är någon typ av cabaret, och riktigt bra).

Kalk Bay
Här fiskar man från familjeägda båtar sedan generationer

ST JAMES

Gå ner till stranden, ta en bild vid de pittoreska små badhytterna i regnbågens alla färger och kanske ett dopp i tidvattenpoolen. Härifrån går en fin strandpromenad längs vattnet hela vägen till Muizenberg. Den historieintresserade bör inte missa Rhodes Cottage (där imperialisten levde sin sista tid) och Het Posthuys (den äldsta bevarade byggnaden i området).

Badhytterna i St James

MUIZENBERG

Vid Surfers Corner kan man ta surflektionen, eller hyra en bräda för surf eller SUP. Här finns flera härliga restaurangen och caféer, och det är en avslappnad atmosfär. Vill du hänga med ”the locals” så ska du absolut gå till Hang Ten Café som ligger i anslutning till Garys Surf School. Längre in från stranden ligger den historiska delen av staden, med fint renoverade små hus, härliga väggmålningar och ett och annat café. På fredag eftermiddag hålls en väldigt trevlig marknad vid Bluebird Garage, där man kan köpa något att äta och dricka men även blommor, smycken och antikt.

Muizenberg är känd för att ha lämpliga vågor för nybörjare
Träffa the locals på Bluebird Garage

CONSTANTIA

Kapstadens äldsta vindistrikt ligger ett stenkast från Muizenberg. Här finns flera riktigt bra vingårdar, med väldigt olika atmosfär. Groot Constantia är en stor gård där man kan strosa runt de välbevarade byggnaderna från sent 1600-tal i vacker parkmiljö. Gården ägdes en gång i tiden av svensken Olof Bergh! Klein Constantia producerar ett av historiens mest kända vin: Vin de Constance (omnämnt i Jane Austen romaner, och en favorit hos Napoleon). Beau Constantia har utan tvekan bästa utsikten från sitt vinprovningsrum. Längst upp på toppen av Constantia Neck ligger Silvermist, och restaurangen La Colombe som just nu anses vara landets bästa.

Den konstintresserade får inte missa Norval Foundation, ett modern museum som ligger bredvid vingården Steenberg. Den som känner sig äventyrlig kan ta en fika på Idlanathi: ett litet cafe som ligger innanför murarna på Pollsmoorfängelset, och som drivs som en del av ett rehabiliteringsprogram för fångar (det var hit till Pollsmoor som Nelson Mandela flyttades när man ville begränsa hans kontakt med andra fångar på Robben Island).

Constantiadalen

Fortsätt ned på andra sidan berget, så kommer du tillbaka till Hout Bay där denna resan startade.

BOENDE

Last Word Long Beach i Kommetjie är lyxigt på ett sätt som är så långt från bling-bling man kan komma, och har oslagbar utsikt. Om man firar något speciellt, eller är på bröllopsresa skulle jag absolut rekommendera en natt här. Det kostar, men det smakar!

Chartfield House i Kalk Bay är ett supermysigt b&b, mitt i Kalk Bay med nära till allt. Ett av de bästa boendena på Kaphalvön.

Last Word Long Beach
Chartfield House

ÖVRIGT

Kaphalvön har flera bra golfbanor, bla Clovelly och Steenberg. Är du intresserad av hajar, stanna till vid hajvakterna och snacka lite. De finns längs Chapmans Peak, nära Noordhoek, och längs Old Boyes Drive mellan Muizenberg och Kalk Bay. Har du tid, kör över Red Hill mellan Scarborough och Simonstown: i östlig riktning får man spektakulära vyer över False Bay!