Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vad händer i Sydafrika?

Av Posted on Inga taggar 2

Sydafrika befinner sig, precis som resten av världen, i lockdown just nu. Det är en av världens tuffaste lockdowns, där rörelsefriheten är starkt begränsad och alla verksamheter utom de som klassats samhällsviktiga är stängda. Detta inkluderar alla hotell, lodger och b&b. Inte förrän Sydafrika är helt ur lockdown kommer de tillåtas öppna, och det kan ta tid.

Den totala nedstängningen har lett till att väldigt många människor har blivit av med sina jobb, eller satts på obetald ledighet. I ett land med ett dåligt fungerande socialt skyddsnät kan detta leda till katastrofala konsekvenser. Vi har redan sett otroligt långa köer till soppkök och matbanker, och hungern spås bli ännu värre ju längre lockdown pågår.

Men Sydafrika är också ett land med en stark tradition av välgörenhet, och många initiativ har vuxit fram både i den ideella och privata sektorn. Jag vill berätta om några av dessa initiativ, drivna av hotell och lodger som länge jobbat hårt i frågor om hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning. De är alla del av Fair Trade Tourism, som certifierar turistverksamheter gentemot Fair Trade kriterier (tex löner och arbetsförhållanden). Jag är väl förtrogen med dessa hotell genom mitt tidigare arbete med Fair Trade Tourism, och kan med säkerhet säga att de är bland de bästa i världen på ansvarsfull turism!

Spier driver vingård, ekologiskt jordbruk och hotell. Varje vecka delar de ut mat, hygien och skolhjälps-paket till över 400 familjer i närområdet. De har också startat grönsaksträdgårdar i dessa områden, där lokalbefolkningen får hjälp med utbildning, plantor/frön och kompost. Man har också en sjuksköterska på plats, som hjälper personalen med allt från hälsotester, råd kring näringsintag och dagliga besök hos personal som är sjuk eller i självisolering.

Isibindi Africa har lodger på flera avlägsna platser i provinsen Kwa-Zulu Natal. Genom sin välgörenhetsstiftelse köpte de snabbt in skyddsutrustning, handsprit och matpaket till människor i området. Detta distribueras av ett team, som också hjälper till med matlagning och andra sysslor. Man har också startat en liten fabrik, där kvinnor syr ansiktsmasker som sedan säljs vidare. Ett bra sätt att generera en inkomst i ett land där ansiktsmask är obligatoriskt för alla utanför hemmet just nu. 

Bulungula Lodge ligger i ett av Sydafrikas allra fattigaste områden. Människor lever under enkla förhållanden, utan ens grundläggande behov som rinnande vatten och toaletter. Många är infekterade med TB och/eller HIV och det är långt till närmsta sjukhus. Därför valde man att göra om lodgen till säkerhetskarantän för särskilt utsatta människor i området. Här bor för tillfället 71 personer, framförallt de riktigt gamla, som är helt självförsörjande genom hjälp från Bulungulas välgörenhetsstiftelse som fortlöpande samlar in donationer.

Once driver centralt belägna backpackers i Kapstaden och Johannesburg. De har grundat Ubuntu Beds, som erbjuder vårdpersonal en plats att vila nära sitt arbete. Många som arbetar inom vården har långa pendelavstånd, och enkla hemförhållanden. Här får de en möjlighet att hålla både sig själva och sina familjer säkra, samt ökad tid för vila.

Vad kan man göra för att hjälpa till? Alla ställen nämnda här har sina egna stiftelser, dit man kan göra en direktdonation. Har man en resa bokad till Sydafrika så är vädjan ”don’t cancel, postpone”. Branschen har det oerhört tufft just nu, och att behöva betala tillbaka alla depositioner för perioden gör det ännu värre. Kan man låta pengarna sitta, och senarelägga sin resa så gör man dem en stor tjänst. Många hotell erbjuder samma pris även för nästa säsong om man gör detta. Naturligtvis hoppas alla också att så många som möjligt kommer när resor blir möjliga igen. Som Kapstaden säger just nu ”we are worth waiting for”!