Gå till huvudsajt

Det vi inte vill se

img_4199

Att resa är att växa. Att tänja på de där gränserna som binder en som person. Att erövra nya horisonter och inte minst möta nya verkligheter. Allt är en del av kärnan i resandet. Både det som utmanar och det som lockar.

Under min resor har jag alltid försökt uppleva så mycket som möjligt. Inte bara fester, mat och sevärdheter, sådant som de flesta av oss tar för givet ingår i en semester, utan även den mörka baksidan som då och då når kvällspressen i en skandalrubrik eller två. För den finns där oavsett om vi vill det eller inte vare sig det handlar om plågade tigerungar, svältande gatubarn eller tvångsprostituerade kvinnor.

Just Latinamerika är historiskt sett en väldigt rik region även om denna historia som oftast färgats av blod. Ordet historik onekligen för tankarna till de gamla ursfolksrikena såsom Inka, Maya eller Aztekerna eller kolonialismens arv men även om dessa så kallat klassiska besöksmål förtjänar sin uppmärksamhet så är det ofta de mer moderna som förbises. De som kanske inte bjuder på vacker arkeologi, färggranna souvenirer eller pittoresk underhållning.

Min resa till Peru var just en sådan. En där bergsvandring, Machu Picchu, underbar mat också blandades med mänskliga historier, smärtsamma minnen och en alldeles för mörk historia. För de gator vi så gärna promenerar och tar foton på idag var igår platser där det begicks ohyggliga brott.

Hon hette Maritza, en tant med ett skrynkligt litet ansikte som alltid tycktes dölja ett leende men där det bakom de vänliga ögonen också fanns en sorg. Det brukar vara så med människor som genomlevt mycket och överlevt. Människor som kanske snarare borde kallas överlevare istället för offer.

img_4285

”Militären kom till vårt hem mitt i natten. De misshandlade min man och drog honom med sig. Jag försökte hindra dem men då vände sig en av soldaterna om och slog mig i huvudet med gevärskolven.”

Hon minns inte hur lång tid det dröjde innan hon vaknade men när hon öppnade ögonen var allt tyst och stilla. Hennes make var borta. Det var sista gången hon såg honom.

Det här var knappt sexton år sedan. Lång tid kan tyckas men för någon som förlorat en människa som stått en så nära är saknaden tidlös. Det här skedde i Ayacucho. En pittoresk liten by mitt i ett stekande ökenlandskap bland bergen. En perfekt plats för att vandra men även en där varje steg trampar på Perus blodiga historia.

Det är inte många av oss som känner till att detta land för inte så längesedan skakades av vad som bara kan beskrivas som ett inbördeskrig där kommunistgerillan Sendero Luminoso stred mot den högerstyrda regimen. Som så många gånger förr så blev den politiska visionen ett minne blott och sköljdes snart bort av det ofantliga lidande som den väpnade konflikten förde med sig.

Här i Ayacucho ligger det fortfarande en militärbas. När vi går förvi kan vi höra hur soldaterna skanderar militärramsor i kör. Det känns nästan som en skymf för bara några tiotal meter från militärbasen ligger den. En stor massgrav.

img_4205

”Här någonstans ligger min man.”, säger hon lågmält.

Mitt i ett rutigt nät av gravar står ett torn. Jag frågar vad det är och får svaret att det fungerat som en brännugn. Jag går in i cementbyggnaden och vågar knappt andas. Det är konstigt hur stilla platser som dessa kan kännas, platser där så mycket lidande ägt rum. Det är stilla här också men samtidigt känner jag hur ett starkt minne tar sin plats i mitt sinne. Det här är kanske andra sidan av vad vi turister vill se. Det vi inte vill se men likväl det som får att växa.

img_4294img_4260

Att äta eller inte äta

Det här med mat är viktigt, Ja, inte bara för att leva utan också för att få till den där riktigt perfekta semestern. Fundera på det… vilka semesterminnen har du som är förankrade i smaker, dofter eller bara själva den sociala riten att sitta och dela en måltid, hur enkel den än må vara, i grupp, par eller ensam?

För mig är mat är så tätt förknippat med känslor och människor, relationer och  vänner. Som den gången jag provade friterad ödla för första gången i Bolivia tillsammans med Jorge, när jag delade en skål bönor med ris hos urfolk i Nicaraguas djungel eller åt den bästa cevichen med utsikt över havet från Limas kustklippor. Självklart behöver allt inte handla om god mat, det är också stunden, känslan.

Ända sedan jag var liten har mat stått för samvaro, trygghet och kärlek och det är något som jag fört vidare. Att laga mat åt andra eller bara mig själv är terapi. Att få knåda en deg, marinera en kyckling eller grädda en paj. Så simpelt men så underbart fint. Så det kanske inte är så konstigt att maten var något av det jag såg mest fram emot när jag flyttade till Colombia och inledningsvis, jag måste ju vara ärlig, var jag tyvärr inte så imponerad. Kanske hade det lite att göra med de sex kilon jag gick ned på två månader pga magsjuka men det är en helt annan historia.

img_8657 img_8654

Stans bästa ost

Men det som smärtade allra allra mest i ett hjärta som mitt var osten eller snarare bristen på den. Colombia är ett fantastiskt land på många sätt där det går att hitta råvaror av hög kvalité men ostkultur finns det inte mycket av så undvik för guds skull den patetiska ursäkt till ost som du kan hitta i de vanliga stormarknaderna. Nej, här handlar det om att luska fram och luska rätt. Den bästa osten i Bogota som helt klart kan mäta sig med den brie, camembert och parmesan som vi är vana vid från våra ostbrickor i Europa, hittar du i stadens gamla kvarter – La Candelaria. Här av alla ställen står Gloria varje lördag mellan 10-13 och säljer sin hemmagjorda ost som hon med kunnig hand och enbart ekologiska varor producerar på sin gård utanför Bogota. Visst kostar det, ungefär 150 kr för 250 gram men smaken gör det hela värt det. Och letar du möjligtvis efter rabarbermarmelad eller opastöriserad färsk mjölk kan du beställa det av Gloria. Du hittar henne på den vegetariska restaurangen ”Quinoa & Amarranto”.

Schyssta restauranger

Det gäller med andra ord att hitta sina pärlor och i en enorm stad som Bogota är det logiskt att man kommer att falla i en och annan fälla som i bästa fall lämnar en obehaglig bismak i munnen och i värsta en smärre katastrof i toaletten.

img_4152 img_4169

Wok – Det tycks finnas få platser kvar som inte erövrats av den fräscht smakrika gastronomin från öst men det var ändå otippat att hitta en av de bästa asiatiska smakupplevelserna i just Colombia. Restaurangkedjan Wok bjuder inte bara på snyggt inredda lokaler utan också en meny som sträcker sig från indiska currygrytor till japansk sushi och även om det finns bättre alternativ gällande den senare så är detta absolut ett prisvärt matmål. Kan speciellt rekommendera Gyoza, ångkokta degknyten, de färsta vårrullarna med forell och pad thaien. Glöm inte efterrätten där i princip allt med choklad är syndigt gott.

Crepes & Waffles – är något av en dessertinstitution här i landet. De serverar ganska enkel mat som inte alltid lever upp till sitt pris eller ens förväntningar men undantag finns såsom den enkla men goda spenatsoppan för 25 kronor. Hit kommer du dock inte för det salta utan snarare det söta. Med en mängd goda glassorter kan du i princip bygga din egen sockerchock med crepes, våfflor och annat gott på menyn. I synnerhet rekommenderas glassorten Choco Rochelle och Skogsbär och yoghurt.

El Patio – Med en kombination av franskt och italienskt och inte minst en inredning som får en att mysa loss så är ”El Patio” en storfavorit för många. Den lilla restaurangen ligger längst bort i hipsterkvarteret La Macarenas restaurangsgata. De har stenkoll på sin vinlista och maten är utsökt där det bjuds på en riktigt goda aptitretare på huset. Hit kommer du för att hamna i matkoma och som det är värt det. Den ugnsbakade kycklingen med bacon ost och plommon är något du inte får missa trots kalorierna.

Andrés Carne de Res – Är nog ett av de mest välkända namnen på Bogotas restaurangscen. Här serveras som namnet vittnar mycket kött och i alla dess former men främst ”à la parrilla” som kort och gått betyder grillat. Denna restaurang är mer av en foodcourt än en restaurang. Med förvånansvärt schysst miljö, lite som Hötorgshallarna i Stockholm, erbjuds här en mängd olika maträtter med fokus på inhemsk gastronomi. En enkel tallrik med bönor, ris och en bit kött ska inte underskattas.

La Hamburgesería – Håller nivå med vilket hipsterlockande hamburgerställe i Sverige. Här hittar du allt från en vanliga till jalapeño- och ostfyllda burgare och 600 gramsmonstret. Här är din egen aptit och plånbok som sätter gränserna. Även om ”La Hamburgesería” är ett lite lyxigare matställe så är det med svenska mått mätt ett kap. För dryga 90 kronor får du en redig specialhamburgare med tillhörande pommes och milkshake. Kanske inte ett ställe du vill fylleäta på men absolut beställa hemifrån efter lördagsfesten eller om du helt enkelt saknar lite välbekant fastfood.

Billig streetfood

Det finns självklart andra alternativ än de etablerade restaurangerna. Alternativ som inte bara erbjuder schysst mat utan också för en rimligare peng för att inte säga billig peng.

img_4448 img_1224

Paloquemao – Tänk Hötorgshallarna… gånger 20. Paloquemao är en gigantis marknad som samlar småbrukare frpn hela landet. Här kan de sälja sitt kött, grönsaker, kryddor och mycket mycket annat. Vid utkanten av denna marknad där du lätt kan förvilla bort dig i ett botaniserande av frukter, hittar du en liten restaurangdel. Här serveras en av de godaste fisksopporna jag smakat ackompanjerat av ris och lemonad. Allt för ungefär 30 kronor.

La 29

Det här är ett av mina favorithak och påminner om ett truckersylta. Hit kommer i princip alla  södra Bogotas taxichaffisar. Själv kommer jag hit för sopporna. Här serveras stans bästa ”caldo” gjord på frisfötter. Ja, det här är traditionell och enkel mat i all sin smakliga fröjd och för bara femton kronor mer än prisvärd. Här kan du också hitta enkla favoriter som grillat kyckling med ris och banan eller biff med stekt potatis. Här får du framför allt en dos av colombiansk vardag.

img_1824 img_1812

Myror och mangosallad på stan – Utan att framstå alldeles för hipster så har ”hormigas culonas” som i princip kan översättas ”rövmyror” blivit en favorit efter träningen. De är späckade med proteiner och smakar faktiskt som jordnötter. Den enda baksidan är antaligen det hårda skalet. Definitivt inte ett snack för alla men däremot något att testa när man ändå är här. Kombinera detta med det syrligt salta i den colombianska favoriten ”mangosallad” som serveras med citron, salt och peppar och påminner något om den papayasallad som serveras i många asiatiska restauranger. Rövmyror kan du köpa i småbutiker eller från gatuhandlare lite varstans i Bogota men med största sannolikhet hittar du dem enklast på helgerna vid huvudgatan ”La septima” vid Bogotas historisk kvarter ”La Candelaria”.

Bland öknar och berg

Det finns nog inga platser i värlen som skänker mig sådan frid som just öknar och berg. Landskap som tycks härstamma från vår planets allra första början och som med sin brutala skönhet på många sätt utgör varandras motsatser. Den plats i världen där dessa två möts på ett fantastiskt sätt är Atacamaöknen i norra Chile. Som världens torraste öken är det en plats som knappt får någon nederbörd alls men likväl finns här en naturlig liskraft som imponerar med sin skönhet. Flyget tog mig från huvudstaden Santiago till kuststaden Antofagasta, ett ökenbelägrad Las Vegas med skyskrapor och konstgjorda gräsmattor vid landets Stilla havskust. Men det är inte hit man kommer för att spendera tid snarare för att ta bussen vidare till den lilla byn San Jorge de Atacama djupt inne i öknens famn.

Få platser som jag besökt har varit så renodlade naturupplevelser . Platser där man kommit så nära en känsla, nästan en själ. En plats så tom eller snarare så naken att varenda känsla i ens kropp ekar ut med livsvibrerande eko. Vetskapen att Atacamaöknen en gång bestod av enorma inlandssjöar som antagligen gav liv till en oändlig mängd livsformer, ställer onekligen livet i perspektiv.
San Pedro de Atacama
Denna plats är ett självklart resmål för många backpackers, ibland alldeles för många så se till att försöka undvika högsäsong även om det även gäller att undvika stormsäsong då skyfall kan blockera vägarna. Invånarna i San Pedro lever av den turism som strömmar in och trots ett första oasenligt intryck så erbjuder byn allt som man kan tänkas behövas i form av logi, mat och även ett blygsamt men ändå intensivt nattliv i form av småbarer med dundrande musik. Något utanför centrum återfinns till och med ett flerstjärnigt hotell för den som önskar ett mer lyxigt alternativ.
Från månen till regnbågen
Det finns mycket att se i området runt San Pedro de Atacama och här trängs researrangörerna för att locka turister. Bara att ta en promenad under en stjärnklar himmel är en upplevelse i sig. Ett varmt tips om du inte gillar att trängas är att hyra cyklar, ta med solskyddsfaktor och rikligt med vatten och göra ditt egna äentyr. Du kan enkelt ta dig till Måndalen cykelvägen men vissa resmål kräver bil- eller busstur.
Här hittar du allt från gröna dalar där lamor strövar fritt bland det livsgivande vattendragen, dramatiska klippor och berg som kastar sina massiva skuggor under en stekande sol och heta gejsrar. Även ett djurliv som får dig att rysa som ett småbarn med allt från håriga tarantulas till flamingos. Här finns något för alla.
Platser att besöka:
Regnbågsdalen
Måndalen
Lagunerna Miscanti och Miniques
Utsiktsplatsen de Kari
Tatio-gejsrarna
Flamingoreservatet

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 1 2 3 4 5 dsc_6341 dsc_6363

Sjölejon i Peru

Det här med att resa ensam är ändå ganska fantastiskt. Att bege sig dit lusten styr, upptäcka de där horisonterna men framför allt växa som person. För det är inte alltid enkelt. Tidvis står man där rådvill och ensam och undrar vad fan man gett sig in på.

Min solomånad i Peru blev just en sådan. En där jag med en olycklig kärlek hängandes över sinnet gick från både eurfori till tungsinthet. Ibland när man behöver prata av sig med någon kan ekot av ens egna tankar bli lite för mycket.

Likaledes är fördelen med att resa ensam även den att man är så mycket mer öppen för nya intryck och erfarenheter. Om det råkar vara av vilja eller nöd kan väl kanske låtas vara osagt men det är just detta som blir till den fantastiska personliga växtvärken.

Mitt sista resmål i Peru blev surfmeckat Chicama i landets norra ökenliknande delar. Här i den lilla och rent ut sagt fula byn Chicama har vågarna blivit ett populärt resmål för världens alla surfare. Med https://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g2620535-
d1917643-Reviews-Chicama_Surf_Hotel_Spa-Puerto_Ma
labrigo_La_Libertad_Region.html
Chicama Surf Hotel & Spa som bas var det här jag förlorade min oskuld som surfare och det var något jag kommer att minnas hela livet… inte riktigt för surfandet. Låt oss vara ärliga, jag lyckades slutligen stå på brädan efter några försök men någon större passion för just surfing lyckades jag inte riktigt uppbåda. Däremot finns det mer att göra än att bara surfa här även om det så klart är huvudattraktionen.

Långa, plana stränder har något både för den som vill bada till den som söker större vågrus men hit kommer man framför allt för lugnet. Att få ligga och guppa med surfbrädan i Stilla Havet med soldränkta moln ovanför är något som ger en ro.

Dagarna spenderade jag vandrandes från strand till ökenberg, bland allt från djurkyrkogårdar till färgglada fiskebåtar som tog in morgonens fångst. Den bästa minnet har jag dock min småalkade surfinstruktör att tacka för. Aldrig hade jag föreställt mig att jag skulle få göra detta.

”Dra ihop tre andra så tar vi min motorbåt och åker till en fågelö som ligger nära här.”, fick han fram med sin hesa röst.

Sagt och gjort. Tillsammans med två andra par åkte vi ut mot ön. Redan på flera kilometers håll kunde man känna den fräna lukten av fågelskit, något som dock överskuggades av de hundratals fåglar som mot eftermiddagstimmarna började ta sig ut mot sin övernattningsplats. Pelikaner som i formation seglade tyst över vattenytan.

Väl framme fanns det ingen tvekan om att detta var en fågelö. Allt var täckt av ett tjockt lager vitt skit som dödat och effektivt sett till att inget kunde växa där. Två stugor och en fyr vittnade om vad som en gång varit en gödselindustri men som idag var en övergiven ruin. Nedanför de branta klipporna slog vågorna och på de små stränderna trängdes sjölejon och pingviner. Flera av dessa stora kreatur följde vår båt när vi stannade till. Helt plötsligt tog min surfinstruktör en klunk från sin plunta och dök i med orden.

”Nu kör vi!”

Vi tittade på varandra och jag minns det bara som ett ögonblick innan jag bestämde mig för att göra det, att dyka i. Det var en blandning av både skräck och lycka när det iskalla vattnet omslöt mig. Lite som när man vet att det finns något under ytan men inte kan se det. Och visst fanns det något under ytan.

Medan jag paddlade med fötterna kunde jag känna hur de susade förbi och från ingenstans dök ett huvud upp en dryg meter framför mig. Jag kunde inte annat än skratta. Vilken jävla lycka! Det enda jag ångrar med detta var att jag glömde ta bilder….

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Ska du ut och vandra i öknen s går det vädret tillåter samt med mycket vatten.
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Här finns lämningar från den druvdrift där man tidigare utvann salpeter.
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg

Reser man ensam är det enkelt att lära känna nya människor. Jag träffade Miguel på stranden vid Atacama. En fiskare som försörjer sig och sin familj genom att sälja sin blygsamma fångst. Han berättade om sitt liv, sina drömmar och lät mig fiska med dem. Så glöm inte att umgås med folk oavsett om du reser ensam eller i grupp. Det kan ge dig små minnen för livet.
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
IMG_6980.JPG

Den obligatoriska surfbilden.
IMG_6984.JPG
IMG_7011.JPG

Havskyrkogården var lika vacker som sorglig. Det här sälhuvudet hade nog blivit en sjukt snygg prydnad.
IMG_7029.JPG

Freden som kom av sig…

Det har tagit några dagar att smälta, att låta ilskan, besvikelsen och sorgen ta sin plats men inte heller låta hoppet försvinna. Jag har bott i Colombia i över två år nu. På många sätt är det mitt hem. Den plats jag längtar till när jag vill ha lugn och ro, när jag vill ha trygghet och när jag känner mig ensam.

Fred eller ej?

Söndagens valresultat var inte ett nej till freden. Efter 52 års krig är det inte många som inte vill ha fred men däremot många som inte tror på den och än fler som har svårt för den. För det handlar inte så mycket om ett ja eller ett nej till fred, det handlar om vilken sorts fred Colombia ska ha.

Ett demokratiskt haveri

Den folkomröstning som skulle bli en historisk milstolpe blev historisk av helt fel anledningar och jag menar inte främst det nej som vann med bara en bråkdels marginal. Enbart 37% av befolkningen röstade varav knappt hälften avgjorde valet för en befolkning på 45 mljoner. Ett minst sagt demokratiskt haveri.

Ett rasande hopp

Dessa dagar som gått sedan folkomröstningen fällde en redan haltande fredsprocess, har varit fyllda av lika delar raseri, besvikelse och sorg men även ett spirande hopp. För mer än något anat har detta nej enat människor. För det är många som vill ha fred och vill ha det nu. Under onsdagen demonstrerade över 15 000 personer i Bogota, främst ungdomar, för inte bara en framtida fred utan också fortsatta fredsförhandlingar. Det är ett hopp som spirar trots stora motgångar. Den 31 oktober tar vapenvila mellan gerillan och regeringen slut.

y.jpg
u.jpg
7.jpg
l.jpg
ff.jpg
IMG_9201.jpg
IMG_9226.jpg
IMG_9229.jpg
IMG_9259.jpg
IMG_9364.jpg
IMG_9370.jpg

Fred i Colombia!

Visst går det inte att förenkla till den grad men denna dag är ett steg på vägen i en väg som kantats av död, besvikelse och lidande. Det är en fred som tagit generationer att mejsla fram och som kostat alldeles för mycket. Så det är svårt att efter 50 års stridigheter inte dras med i stämningen som idag rådde bland de mer än 13 000 deltagarna på Simon Bolivar-torget i centrala Bogota.

Men visst är vägen kvar lång och krokig. Fortfarande återstår inte bara den andra gerillan ELN utan också flera paramilitära grupper för att inte nämna de fortfarande starka drogkartellerna och illegala gruv- och skogsindustrin som utnyttjar den laglösa situationen i landet.

Det finns mycket kvar att göra men det här är onekligen ett steg på vägen för ett säkrare land för colombianerna men även för oss som är på besök.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg

I en by bland bergen

Gång på gång måste jag påminna mig själv om att resan är själva målet, att det inte bara är målet som ska avnjutas eller selfiedokumenteras. Nog för att Machu Picchu är just ett sådant fantastiskt resmål som det nu kanske bör skrytas med men jag måste ändå säga att vägen dit var fantastisk i sig.

Inkaleden till trots valde jag ett mer avslappnat alternativ, nämligen den pittoreskt stillsamma lilla byn Ollantaytambo. Nu ska man inte få för sig att denna by inte är hållplats för många turister men det mäter sig antagligen inte med Coscu eller Aguas Calientes. Det är en by som fortfarande har en genuin anda kvar i sig mycket tack vare sin närhet till ett häpnadsväckande landskap. För Ollantaytambo ligger smågömd i en lummig dal mellan berg som utgör del i Andernas spektakulära kedja.

Att palla sockerrör med ungarna i byn, käka hamster och dricka vidrigt kaffe med de äldre på torget. Det finns mycket att göra även i de lugnaste platserna. Det var också här jag fick uppleva mitt antagligen dummaste men även grymmaste äventyr. Utan någon egentlig koll fick jag för mig att bestiga ett av bergen i närheten. Jag tog med mig vatten, nötter, chips och torkat kött, satte på mig mina bästa hipsterkläder, laddade mobilen med Spotify och tog även med min kamera. Vandringen upp var en parad av njutningsfulla stunder med en utsikt som slår det mesta men även en som tog nio timmar innan jag nådde toppen. Kollar ni på bilderna kan ni förstå att jag grät en tår eller två när jag fick priviliegiet att ensam njuta av detta.

Utmaningen kom när jag skulle ner. Då klockan redan var långt in på eftermiddagen hann det mörkna, vattnet var slut och även allt tilltugg. Jag var hungrig, kall och törstig som tur var hittade jag en liten bäck innan jag svimmade. När mobilen slocknade hade jag ingen ficklampa kvar att lysa upp vägen med. Fram kom kameran som med bildblixten fick bli mitt vägledande ljus. Det var minst sagt skräckfilmskänsla över det hela när jag blixtrande fick ta mig nerför ett becksvart berg. Så varsågoda, njut av dessa bilder som jag vill tro att jag riskerade mitt liv för.

P1040224.jpg
P1040223.jpg
P1040245.jpg
P1040249.jpg
P1040255.jpg
P1040257.jpg
P1040258.jpg
P1040261.jpg
P1040263.jpg
P1040266.jpg
P1040267.jpg
P1040268.jpg
P1040271.jpg
P1040275.jpg

Ser ni den vandrande pinnen?
P1040292.jpg
P1040296.jpg
P1040304.jpg
P1040316.jpg
P1040328.jpg
P1040344.jpg
P1040347.jpg
P1040355.jpg
P1040376.jpg
P1040372.jpg
P1040402.jpg

Under en promenad bland inkaruiner fick jag ta skydd för regnet och fick oväntat besök av dessa krabater.
P1040400.jpg
P1040422.jpg
P1040432.jpg
P1040441.jpg
P1040447.jpg

Den peruanska versionen av en friterad munk var sjukt god men så är ju allt friterat.
P1040451.jpg

Grillad hamster. Inte mycket kött men däremot gott trots upplägget.
P1040456.jpg

Har man ingen riktig julgran så tar man vad man har.
P1040458.jpg

Gamla inkaruiner omgärdar Ollantaytambo.

Machu Picchu

Det är inte alla som har obegränsat med varken tid eller pengar att spendera under sin Latinamerika-resa. Det gäller med andra ord att välja vad man ska investera i och med tanke på mitt förra inlägg om Colombias förlorade stad, så är det många som frågar om man ska välja denna uppstickare snarare än det turistinfekterade Machu Picchu i Peru.

Min första och bästa resa till Peru gjorde jag i december 2014. Jag var där för att bevaka de internationella klimatförhandlingarna och efter några intensiva dagar var det dags att chilla ner… big time. Det blev en månadslång soloresa med ett självklart besök i Machu Picchu.

Istället för staden Cusco valde jag att bege mig till den pittoreska lilla byn Ollantaytambo vilket gjorde resan till Machu Picchu kortare. Klockan fyra på morgonen gick tåget mot ”Aguas Calientes” som ligger vid Machu Picchus fot. Härifrån tar man bussen upp mot vad som är en av de främsta sevärdheterna i världen.

Insläpp sker två gånger per dag ochbiljetterna köps via webben. Ett tips är att skaffa biljett också till utsiktsposten Huayna Picchu som ger dig en fantastisk överblick av staden.

Så hur mäter sig Peru’s Machu Picchu mot Colombia’s förlorade stad? Ja, det är två helt olika upplevelser. En mycket mer ”kommersialiserad” och en annan mer äventyrlig. Att bekvämt kunna ta sig till något så mäktigt som Machu Picchu lockar många, även mig, men det är också själva ”resan” som är så underbar med den förlorade staden. Här kommer du oslagbart nära naturen och kulturen i ett bortglömd kultur.

Den förlorade staden är ett resmål som snabbt börjar bli populärt men det är fortfarande inget för barnfamiljer eller personer som önskar ett uns bekvämlighet. Ge det några år så kommer denna plats definitivt kunna mäta sig med Machu Picchu men idag är den sistnämnda ett större måste.

10868285_10152906477125910_4405735092662692291_n.jpg

Tåget kommer alldeles för tidigt men känns sådär gammaldags mysigt.
12.jpg

De branta klipporna kombinerat med en gasgalen busschaufför är lite nervpirrande.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
9.jpg
10.jpg

Trots att det var molnigt är solen stark såhär högt upp. Kom ihåg att smörja in dig med solskydd.
11.jpg
78.jpg
80.jpg
84.jpg
85.jpg
86.jpg
88.jpg
89.jpg
90.jpg
91.jpg
94.jpg
95.jpg
96.jpg
97.jpg
98.jpg
101.jpg
105.jpg
111.jpg
112.jpg
kanske.jpg
109.jpg

Utsikten från Huayna Picchu.
110.jpg
wayanapichu.jpg

Jag blev ensam kvar på Huayna Picchu efter att de andra turisterna tagit sig ner. Omgiven av en mängd fladdrande fjärilar och med en sådan utsikt var det nästintill magiskt.

Colombias Machu Picchu

Är ”La ciudad perdida”, dvs den förlorade staden. Ett resmål eller snarare vandringsmål för den mer äventyrslystne som väljer upplevelse framför komfort. För hit kan du inte ta dig med tåg, bil eller flyg utan det är vandra som gäller.

Jag måste erkänna att jag var något tveksam till att ge mig ut i en fyra dagars djungelhajk med allt man hade fått höra. Som det delikata mellanmål jag oftast är för allsköns insekter, vi snackar mygg, loppor, löss, fästingar och allt där emellan, så kändes det inte helt kul. Jag vet vad ni tänker… lite mygg har väl ingen dött av? Jag råkar vara den allergiska typen så vi snackar veckolånga bölder. När vi har den ofräscha infon satt å sido så valde jag slutligen att göra det och jag ångrar det inte… men jag skulle inte göra om det.

Det finns en mängd olika vandringsarrangörer som du lätt kan hitta via internet. Vi valde en som hette Wiwa Tour vars guider alla kommer från urfolket Wiwa som är en av alla de stammar som lever i området. Nackdelarna med vår arrangör var att maten var relativt enkel jämfört med de andra och att guiderna kändes något oerfarna om än inte okunniga.

Fördelarna var dock att vi hade stora möjligheter att påverka hur turen skulle utformas och att grupperna var mindre än de övriga. Detta gjorde att vi, en grupp på tre, var först uppe i staden och kunde njuta av en fantastiskt soluppgång.

Man kan klara av den drygt 46 kilometer långa vandringen på antingen fyra, fem eller sex dagar. Visserligen kan de mer bevandrade klara den snabbare men tanken är också att njuta av själva vandringen och den storslagna natur som det ändå bjuds på. Övernattningen är enkel då man sover i antingen enkla madrasser eller hängmattor under simpla vägglösa hyddor som finns i de flertal stationer som återfinns under vägen.

Det gäller även att ha tur med vädret vilket vi hade i början av Januari. Bristen på regn gjorde att båda vandringslederna var framkomliga och att det inte fanns alltför mycket mygg. Det blev ”enbart” 22 stycken myggbett för min del.

Men trots alla obekvämligheter så finns det något speciellt i att få vandra i kilometer genom regnskog som är rogivande tyst, smyga på exotiska djur, bada under kristallklara vattenfall och sakta somna under en stjärnspäckad natthimmel.

Viktigt att ta med!

  • Stor vattenflaska som går att fylla på.

    Massa myggmedel som du helst köper på plats.

    Riktigt bra solskydd.

    Bekväma kläder och skor men tänk på att det är fuktigt varmt.

    Nötter, torkat kött eller proteinbars att äta mellan målen.

1.jpg

Otroligt vackra och väldigt obehagliga om man är insektsrädd.
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg

När selfien går helt rätt

Jag har aldrig fattat det här med selfien. Jag misstänker att jag inte ens är bra på det så när det kommer till en selfie så blir det oftast ett sånt här ansikte men den här gången var det bakgrunden som var det fantastiska.

IMG_7219.JPG
IMG_7170.JPG
IMG_7220.JPG
IMG_7221.JPG