Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att äta eller inte äta

Av Posted on Inga taggar 1

Det här med mat är viktigt, Ja, inte bara för att leva utan också för att få till den där riktigt perfekta semestern. Fundera på det… vilka semesterminnen har du som är förankrade i smaker, dofter eller bara själva den sociala riten att sitta och dela en måltid, hur enkel den än må vara, i grupp, par eller ensam?

För mig är mat är så tätt förknippat med känslor och människor, relationer och  vänner. Som den gången jag provade friterad ödla för första gången i Bolivia tillsammans med Jorge, när jag delade en skål bönor med ris hos urfolk i Nicaraguas djungel eller åt den bästa cevichen med utsikt över havet från Limas kustklippor. Självklart behöver allt inte handla om god mat, det är också stunden, känslan.

Ända sedan jag var liten har mat stått för samvaro, trygghet och kärlek och det är något som jag fört vidare. Att laga mat åt andra eller bara mig själv är terapi. Att få knåda en deg, marinera en kyckling eller grädda en paj. Så simpelt men så underbart fint. Så det kanske inte är så konstigt att maten var något av det jag såg mest fram emot när jag flyttade till Colombia och inledningsvis, jag måste ju vara ärlig, var jag tyvärr inte så imponerad. Kanske hade det lite att göra med de sex kilon jag gick ned på två månader pga magsjuka men det är en helt annan historia.

img_8657 img_8654

Stans bästa ost

Men det som smärtade allra allra mest i ett hjärta som mitt var osten eller snarare bristen på den. Colombia är ett fantastiskt land på många sätt där det går att hitta råvaror av hög kvalité men ostkultur finns det inte mycket av så undvik för guds skull den patetiska ursäkt till ost som du kan hitta i de vanliga stormarknaderna. Nej, här handlar det om att luska fram och luska rätt. Den bästa osten i Bogota som helt klart kan mäta sig med den brie, camembert och parmesan som vi är vana vid från våra ostbrickor i Europa, hittar du i stadens gamla kvarter – La Candelaria. Här av alla ställen står Gloria varje lördag mellan 10-13 och säljer sin hemmagjorda ost som hon med kunnig hand och enbart ekologiska varor producerar på sin gård utanför Bogota. Visst kostar det, ungefär 150 kr för 250 gram men smaken gör det hela värt det. Och letar du möjligtvis efter rabarbermarmelad eller opastöriserad färsk mjölk kan du beställa det av Gloria. Du hittar henne på den vegetariska restaurangen ”Quinoa & Amarranto”.

Schyssta restauranger

Det gäller med andra ord att hitta sina pärlor och i en enorm stad som Bogota är det logiskt att man kommer att falla i en och annan fälla som i bästa fall lämnar en obehaglig bismak i munnen och i värsta en smärre katastrof i toaletten.

img_4152 img_4169

Wok – Det tycks finnas få platser kvar som inte erövrats av den fräscht smakrika gastronomin från öst men det var ändå otippat att hitta en av de bästa asiatiska smakupplevelserna i just Colombia. Restaurangkedjan Wok bjuder inte bara på snyggt inredda lokaler utan också en meny som sträcker sig från indiska currygrytor till japansk sushi och även om det finns bättre alternativ gällande den senare så är detta absolut ett prisvärt matmål. Kan speciellt rekommendera Gyoza, ångkokta degknyten, de färsta vårrullarna med forell och pad thaien. Glöm inte efterrätten där i princip allt med choklad är syndigt gott.

Crepes & Waffles – är något av en dessertinstitution här i landet. De serverar ganska enkel mat som inte alltid lever upp till sitt pris eller ens förväntningar men undantag finns såsom den enkla men goda spenatsoppan för 25 kronor. Hit kommer du dock inte för det salta utan snarare det söta. Med en mängd goda glassorter kan du i princip bygga din egen sockerchock med crepes, våfflor och annat gott på menyn. I synnerhet rekommenderas glassorten Choco Rochelle och Skogsbär och yoghurt.

El Patio – Med en kombination av franskt och italienskt och inte minst en inredning som får en att mysa loss så är ”El Patio” en storfavorit för många. Den lilla restaurangen ligger längst bort i hipsterkvarteret La Macarenas restaurangsgata. De har stenkoll på sin vinlista och maten är utsökt där det bjuds på en riktigt goda aptitretare på huset. Hit kommer du för att hamna i matkoma och som det är värt det. Den ugnsbakade kycklingen med bacon ost och plommon är något du inte får missa trots kalorierna.

Andrés Carne de Res – Är nog ett av de mest välkända namnen på Bogotas restaurangscen. Här serveras som namnet vittnar mycket kött och i alla dess former men främst ”à la parrilla” som kort och gått betyder grillat. Denna restaurang är mer av en foodcourt än en restaurang. Med förvånansvärt schysst miljö, lite som Hötorgshallarna i Stockholm, erbjuds här en mängd olika maträtter med fokus på inhemsk gastronomi. En enkel tallrik med bönor, ris och en bit kött ska inte underskattas.

La Hamburgesería – Håller nivå med vilket hipsterlockande hamburgerställe i Sverige. Här hittar du allt från en vanliga till jalapeño- och ostfyllda burgare och 600 gramsmonstret. Här är din egen aptit och plånbok som sätter gränserna. Även om ”La Hamburgesería” är ett lite lyxigare matställe så är det med svenska mått mätt ett kap. För dryga 90 kronor får du en redig specialhamburgare med tillhörande pommes och milkshake. Kanske inte ett ställe du vill fylleäta på men absolut beställa hemifrån efter lördagsfesten eller om du helt enkelt saknar lite välbekant fastfood.

Billig streetfood

Det finns självklart andra alternativ än de etablerade restaurangerna. Alternativ som inte bara erbjuder schysst mat utan också för en rimligare peng för att inte säga billig peng.

img_4448 img_1224

Paloquemao – Tänk Hötorgshallarna… gånger 20. Paloquemao är en gigantis marknad som samlar småbrukare frpn hela landet. Här kan de sälja sitt kött, grönsaker, kryddor och mycket mycket annat. Vid utkanten av denna marknad där du lätt kan förvilla bort dig i ett botaniserande av frukter, hittar du en liten restaurangdel. Här serveras en av de godaste fisksopporna jag smakat ackompanjerat av ris och lemonad. Allt för ungefär 30 kronor.

La 29

Det här är ett av mina favorithak och påminner om ett truckersylta. Hit kommer i princip alla  södra Bogotas taxichaffisar. Själv kommer jag hit för sopporna. Här serveras stans bästa ”caldo” gjord på frisfötter. Ja, det här är traditionell och enkel mat i all sin smakliga fröjd och för bara femton kronor mer än prisvärd. Här kan du också hitta enkla favoriter som grillat kyckling med ris och banan eller biff med stekt potatis. Här får du framför allt en dos av colombiansk vardag.

img_1824 img_1812

Myror och mangosallad på stan – Utan att framstå alldeles för hipster så har ”hormigas culonas” som i princip kan översättas ”rövmyror” blivit en favorit efter träningen. De är späckade med proteiner och smakar faktiskt som jordnötter. Den enda baksidan är antaligen det hårda skalet. Definitivt inte ett snack för alla men däremot något att testa när man ändå är här. Kombinera detta med det syrligt salta i den colombianska favoriten ”mangosallad” som serveras med citron, salt och peppar och påminner något om den papayasallad som serveras i många asiatiska restauranger. Rövmyror kan du köpa i småbutiker eller från gatuhandlare lite varstans i Bogota men med största sannolikhet hittar du dem enklast på helgerna vid huvudgatan ”La septima” vid Bogotas historisk kvarter ”La Candelaria”.