Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bland öknar och berg

Det finns nog inga platser i värlen som skänker mig sådan frid som just öknar och berg. Landskap som tycks härstamma från vår planets allra första början och som med sin brutala skönhet på många sätt utgör varandras motsatser. Den plats i världen där dessa två möts på ett fantastiskt sätt är Atacamaöknen i norra Chile. Som världens torraste öken är det en plats som knappt får någon nederbörd alls men likväl finns här en naturlig liskraft som imponerar med sin skönhet. Flyget tog mig från huvudstaden Santiago till kuststaden Antofagasta, ett ökenbelägrad Las Vegas med skyskrapor och konstgjorda gräsmattor vid landets Stilla havskust. Men det är inte hit man kommer för att spendera tid snarare för att ta bussen vidare till den lilla byn San Jorge de Atacama djupt inne i öknens famn.

Få platser som jag besökt har varit så renodlade naturupplevelser . Platser där man kommit så nära en känsla, nästan en själ. En plats så tom eller snarare så naken att varenda känsla i ens kropp ekar ut med livsvibrerande eko. Vetskapen att Atacamaöknen en gång bestod av enorma inlandssjöar som antagligen gav liv till en oändlig mängd livsformer, ställer onekligen livet i perspektiv.
San Pedro de Atacama
Denna plats är ett självklart resmål för många backpackers, ibland alldeles för många så se till att försöka undvika högsäsong även om det även gäller att undvika stormsäsong då skyfall kan blockera vägarna. Invånarna i San Pedro lever av den turism som strömmar in och trots ett första oasenligt intryck så erbjuder byn allt som man kan tänkas behövas i form av logi, mat och även ett blygsamt men ändå intensivt nattliv i form av småbarer med dundrande musik. Något utanför centrum återfinns till och med ett flerstjärnigt hotell för den som önskar ett mer lyxigt alternativ.
Från månen till regnbågen
Det finns mycket att se i området runt San Pedro de Atacama och här trängs researrangörerna för att locka turister. Bara att ta en promenad under en stjärnklar himmel är en upplevelse i sig. Ett varmt tips om du inte gillar att trängas är att hyra cyklar, ta med solskyddsfaktor och rikligt med vatten och göra ditt egna äentyr. Du kan enkelt ta dig till Måndalen cykelvägen men vissa resmål kräver bil- eller busstur.
Här hittar du allt från gröna dalar där lamor strövar fritt bland det livsgivande vattendragen, dramatiska klippor och berg som kastar sina massiva skuggor under en stekande sol och heta gejsrar. Även ett djurliv som får dig att rysa som ett småbarn med allt från håriga tarantulas till flamingos. Här finns något för alla.
Platser att besöka:
Regnbågsdalen
Måndalen
Lagunerna Miscanti och Miniques
Utsiktsplatsen de Kari
Tatio-gejsrarna
Flamingoreservatet

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 1 2 3 4 5 dsc_6341 dsc_6363