Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Det här med bollar

Jag är ingen fotbollsälskare. Det kan lika gärna erkännas med en gång. Den korta tid jag spenderade på en fotbollsplan som ung involverade ett pinsamt trauma i form av en hård boll i magen. Min känsla eller medkänsla för ett gäng tillika bollfanatiska som teaterälskande män, har aldrig riktigt återhämtat sig… fram tills nu.

När jag först kom till Colombia var det världscup. Den där stora turnén som får miljoner att supa, bråka och flippa lite sådär oförståeligt. Och att bo i Colombia under fotbollstider är inte samma sak som att bo i Sverige under fotbollstider. Inte bara för att colombianerna råkar vara många fler, det hörs liksom mycket mer, utan också för att denna fotbollsyra är annorlunda. Djupare, Intensivare… nästan lite galnare. Alla barer fylls, kollektivtrafik färgas rödblågul och alla bär fotbollströjor minst en vecka innan. Det är en smitta som sprider sig snabbt och överallt. Vilket gör det så otroligt mycket roligare att heja på motståndarlaget (insert evil laughter here).

Igår var det så dags för Colombia att möta Chile. I brist på inte bara Sverige utan en faktiskt chans att vinna något, så får man tillgodose sina nationalbehov på annat sätt. Kombinera detta med mitt chilenska ursprung så var det givet att mina färger gick i blått, vitt och rött.

Det blev ironiskt nog en chilensk svenne i en irländsk pub med alldeles för många colombianer men jävlar vilken kväll det blev. Efter mindre än femton minuter stod det 2-0 till Chile och jag kan nog säga med en viss överdrift att jag aldrig varit så pepp i hela mitt liv. Aldrig har jag sett så mycket öl spillas, hört så många skrik eller skratt och i slutändan uppgivet klagande.

Men förlusten och den adrenalinstinna oron över att vara den enda chilenare på stället, till trots så finns det nog ingen plats som Latinamerika att verkligen avnjuta och uppleva fotboll på. Ta det från någon som mig. Så nästa gång du planerar en resa till Latinamerika försök pricka in ett fotbollsevent, inte så mycket för sporten i sig utan snarare känslan.

13528756_10153968751835910_481981078459849562_n.jpg