Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En helgutflykt till Popayán

Det blev en helgresa till Popayán. En sömnig småstad söder om Bogota som tycks ha minst en kyrka per gathörn. Pratar man med den vanlige colombianen så är det ingen nyhet att Colombia är ett religiöst land men även här anses just Popayán vara lite av ett religionsbälte i landet med en stark konservativism. Popayán är för många lite av en förbistation eller utresebas. Här kan du visserligen strosa runt i den gamla delen av staden, äta väldigt gott och vila ut men de flesta som passerar här har vägarna mot andra städer som Cali, siktet inställt på den närliggande vulkanen Puracé. Och visst omgärdas Popayán av en vacker rogivande natur men det räcker knappt längre än att underhålla en helgdag eller två…. tyvärr.

Men helt bitter ska man inte vara. Popayán är känd för sina kulinariska rikedomar och utsågs 2005 till kulinarisk stad av UNESCO. En utmärkelse som man sannerligen lever upp till men det gäller att hitta smakerna.

På Mora Castilla kan du hitta fantastisk colombiansk mat, typisk för Popayán. Restaurangen är mysigt inredd och hittas på Cra 8 # 17an 56. Otippat nog hittar du även Colombias (som jag hittills smakat) bästa pizza på det den skumma och oinspirerat döpta ”Restaurante Pizza Italiano”, Calle 4 No. 8 – 83.

Som jag nämnt så är det även naturen som ger Popayán en extra glans. Det är en bördighet som låter dig hitta mango, papaya och apelsiner ute i det vilda. Så att hyra en cykel för en dagsutflykt är något som rekommenderas men se tillatt göra din research. Just detta område har länge plågats av militära grupper, gerilla och paramilitärer, som du inte vill stöta på under en skogspromenad.

IMG_0794.JPG

Puente de Humilladero anses vara en av sevärdheterna i Popayán. Det är egentligen två broar, en stor och en liten, som vittnar om den blodiga historia som byggt upp staden.
IMG_0974.JPG

En kort promenad från staden hittar man idyllisk natur.
IMG_0600.JPG

En kyrka…
IMG_1002.JPG

En till kyrka
IMG_1008.JPG

Halleluja!
IMG_1011.JPG

Minipirogerna serveras med jordnötschili, konjakspetsat thé och frukt- och nötglass. Den sistnämnda var en klar smakvinnare.
IMG_1005.JPG

Detta blev sista kyrkan under mitt Popayán.