Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ta ditt ansvar turist!

Det fallerar aldrig. Att en eller flera gånger under semestern känna den frustrerande ilskan över människors dumhet. En dumhet som ofta kommer förklädd i turistisk form. Må det vara allt från att slänga skräp på gatan, utnyttjande av djur som rekvisita eller köp av sexuella tjänster. För några veckor sedan kom jag tillbaka från en backpacker-resa vid Colombias karibiska kust. En underbar resa genom både öken, berg, stränder och tropisk djungel, där jag fick tillfälle att träffa spännande människor från alla världens håll. Resan tog mig från landets nordligaste punkt i Cabo de la Vela till den vackra turiststaden Cartagena. En resa där jag även fick se människors värsta och framför allt dummaste sida.

Mitt i gassande ökensol såg jag denna primat kedjad till en vagn. Det krävs inte många hjärnceller för att förstå att en varelse som denna knappast hör hemma i ett ökenklimat och än mindre fastkedjad vid en vagn. Utan att låta alltför skenhelig så uttryckte jag precis vad jag tänkte kring det hela och vägrade helt sonika äta på den restaurang som var ansvariga för detta. Det minsta idioti kan kosta är pengar.

När vi väl anlände till kustpärlan och turistmagneten Cartagena kom det andra exemplet på hur man inte ska göra som turist. Det kan te sig hur mysigt som helst men enligt min åsikt förtjänar djur, i detta fall hästar, bättre än att stå timtal i gassande sol för att därefter dra runt ett tjok turister. Många hästar rapporteras redan ha dött av utmattning och värmeslag.

Det handlar om moral vilket i slutändan lämnar avgörandet till det personliga perspektivet. Det senaste exemplet på hur detta kan ställas på sin spets kommer varken från någon semesteranekdot eller Colombias kust, utan huvudstaden Bogota. Här har tjurfäktning nämligen åter gjort intåg vilket gett upphov till en hätsk debatt samt våldsamma sammandrabbningar. Personligen avstår jag från dessa spektakel men kan på ett något perverst sätt förstå fascinationen.

Hur ställer ni er till detta?