Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 lekar på resan

billekar.jpg

Såhär kul blir det att åka bil om man hittar på roliga lekar. Eller? Foto: Thinkstock

Ändlösa timmar i bilen. En flygplansresa som aldrig tar slut. Vad gör man när det krisar? Hittar på en lek såklart. Här är tio klassiker. Vissa av dessa lekarna är för lite äldre barn – andra passar de mindre.

1. Sjunga i kanon – bör undvikas i offentliga miljöer om ni inte råkar heta familjen von Trapp. Men i bilen går det bra oavsett. Eller strunta i det där med kanon förresten. Sjung vad som helst, och gör rörelser till.

2. Bilhistorier. Hitta på sagor om dem som passerar. Vad heter de som åker i bilen och vart ska de?

3. Lyssna efter ord på radion. Välj ett var och skrika till så snart just detta ord sägs eller sjungs. Eller leta efter det ordet på skyltar som ni passerar.

4. Bilarnas nummerplåtar. Den klassiska leken att göra ord av bokstäverna har ni förstås redan provat. Man kan också räkna ihop siffrorna. Den som är snabbast på huvudräkning vinner. Vill man göra reglerna mer komplicerade så kan man ta varannan bil, och ha som mål att komma närmast siffran 21.

5. Välj en färg var. Kolla sedan alla bilar ni möter, och räkna hur många av varje färg som dyker upp i mötande körfält. Ett hett tips: vitt brukar vinna. Gillar man bilmärken kan man ta varsitt bilmärke (själv ser jag inte skillnad på dem).

6. Sten-sax-påse. Behöver ingen närmare presentation.

7. Vem är bäst på geografi? Säg ett land – i vilken världsdel ligger det? Säg en stad – vilket land? Turas om att hitta på och att svara.

8. Kartklotter. Låt barnen få rita ut på en karta vart ni ska. Särskilt roligt är det att få gå loss med tusch på en papperskarta.

9. Ett skepp kommer lastat. Den ena väljer en bokstav, den andra hittar på ett ord som börjar på den bokstaven.

10. Kaninerna. Den här tar jag alltid till när det börjar krisa rejält. Mina händer blir två kaniner (ni vet som skuggfigurer) som ska göra olika saker. Barnen får bestämma vad. Oftast äter de en massa godis och bullar och sen brukar de somna. Den funkar nog bara på mindre barn…

Har du några flera bra tips på lekar för resan? Kommentera här nedanför!