Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bota sprutskräcken

vaccinteckning.jpg

Att förbereda barnet inför vaccinationen – gärna genom att konkreta rita upp vad som ska hända på ett papper – är ett helt ovärderligt tips.

Igår kväll presenterade vi fakta för 3-åringen: nu är det dags att ta vaccinspruta inför resan. Han protesterade vilt genom att lägga sig under matbordet och skrika i tio minuter. Någon spruta tänkte han inte ta.

Men när protesterna avtagit så ritade vi hur allting skulle gå till: Att vi skulle åka till vaccinationsmottagningen, kanske få ta en nummerlapp, sitta i ett väntrum och så bli uppropad. Där inne i ett rum blir armen tvättad. Och så kommer sprutan och den gör bara lite ont.

Sedan bestämde vi att han skulle få tre tatueringar på armarna som han skulle kunna visa för den som ska ge sprutan.

Och så hittade vi en film på 1177.se. Har ni sett deras barnavdelning? Bläckfisken Billy skulle åka till sjukhuset och bli stucken i armen. Visserligen skulle billy få medicin i armen, inte ta vaccin. Men den fyllde sitt syfte ändå. Här är filmen.

Plötsligt kändes det inte alls så farlig med ett stick, tyckte treåringen. Snarare lite spännande. Återstår att se vad han tycker när det väl är dags!

Mina bästa tips för att förbereda barnet för vaccinationen:
1. Prata och rita konkret upp vad som ska hända.
2. Lek vaccinationsmottagning!
3. Var ärlig. Det kan göra lite ont – men det går över.

Har du fler tips? Kommentera!