Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Flög 60 gånger första bebisåret

Kristina1.jpg

Kristina och Linnea i van miljö. Bild: Privat.

Kristina Öström är ett riktigt flyga-med-barn-proffs. Hon flög 60 gånger med sin dotter Linnea under hennes första levnadsår.

Kristina är marknadschef på Lufthansa och reser en hel del i jobbet. Redan innan Linnea var född flög hon därför kors och tvärs i sin mammas mage. Linneas pappa Sylvain var dessutom bosatt på Malta, vilket gjorde att det blev många flygresor även på helgerna.

– Jag flög fram till graviditetsvecka 28, med stödstrumpor på. Jättefula, men praktiska, säger Kristina.

Flyttade till Malta
Linnea föddes, och när hon var sex veckor flyttade familjen till Malta, och det var dags för bebisens första flygresa.
– Hon sov mest. Det är ofta enkelt att flyga med ett så pass litet barn, säger Kristina.
Sedan följde en period av intensivt flygande. Familjen reste till svärmor i Montpellier i Frankrike, och till svärfar i Tyskland. Linneas pappa flög ofta på tjänsteresor till Tyskland ibland följde Kristina och Linnea med. Dessutom flög de ofta hem till släkten i Sverige.

Mardrömsresor
Oftast har flygresorna gått utmärkt. Men vid ett par tillfällen har det blivit riktigt jobbigt.
– En flygresa fick jag stå och vagga Linnea i nästan fyra timmar längst bak i planet. Flighten var helt fullbokad, det var trångt och varmt i sätet. Så fort vi satte oss ned började Linnea skrika, så jag fick helt enkelt stå där. Hela resan.

Kristina säger att man får acceptera att det inte blir perfekt ibland, då känns det ofta lättare.

Våga fråga
En annan mardrömsflygning var en nyårsdag efter en kort natt.
– Vi var sena och trötta och hade glömt packa burkmat till Linnea. Vi trodde att hon skulle somna på planet, men istället vrålade hon av hunger. Som tur var fanns barnmatsburkar på flyget.
– Ofta finns både nappar, blöjor, och nappflaskor på planet. Det är inget du ska räkna med, men våga fråga om du har glömt något, säger Kristina.
Det är ett av hennes tydligaste råd:
– Våga be om hjälp! Du måste inte klara allt själv. Och de flesta både på marken och ombord är hjälpsamma.

Här är Kristinas 10 bästa tips till dig som ska flyga med bebis:

1. Gå på flygplanet sist. Resan blir lång nog ändå.

2. Våga fråga om du får byta plats. Försök att få ett tomt säte på platsen bredvid. Då kan du kanske lägga ned ett sovande barn.

3. Ta hjälp av dina medresenärer. Var inte rädd för att fråga om hjälp. Någon annan kanske kan lyfta ned din väska från bagagebandet? Och kanske hittar du någon barnkär person som vill leka tittut och roa ditt barn en stund.

4. Glöm inte bort att packa lite till dig själv. Ta med mat, frukt, godis och vatten, och se till att dricka mycket under flygresan.

5. Använd de saker du kan hitta på planet som leksaker. Ett litet barn kan roa sig med något så enkelt som pappersbägare och plastskedar.

6. Tänk på dig själv och ditt barn! Strunta i menande blickar från medpassagerarna. Barn skriker ibland – hemma och borta. Du ska fokusera på att göra flygresan bra för er.

7. Det är oftast lättare att byta blöja i sätet än på toaletten, i alla fall om det är en enkel blöja, så att säga. Packa plastpåsar till blöjan i handbagaget så underlättar du för dig själv.

8. Dämpa ont i öronen med att ge napp, nappflaska eller amma. Men börja inte amma för tidigt utan vänta tills du känner att planet rullar.

9. Be att få extra kuddar, du kan lägga en under barnets huvud på din arm och en under rumpan på barnet. Då sover den lilla bekvämare och du slipper värk i rygg och nacke.

10. Ska ni flyga mycket med barnvagn så satsa på en bra transportväska. Vi har en dyr vagn, då vill man inte att den ska skadas i bagagehanteringen. Dessutom kan man packa blöjor och lite annat där också.