Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ingen lerig åker med en bajamaja

Campingsemester.jpg

Foto: Anna Hult / SCR

Ska ni campa med barnen i sommar?

Jag fick nyligen ett pressmeddelande från svensk camping som berättar att det inför sommaren finns elva stycken femstjärniga campingplatser i Sverige. För att få fem stjärnor måste man ha hög nivå på både hygien, miljö, service, rekreationsanläggningar och aktiviteter.

Några av dem som kvalat in på topplistan är Byske havsbad (Skellefteå), Pite havsbad (Piteå), Lysingsbadet (Västervik) och Kneippbyn (Gotland). Du kan enkelt kolla standarden på en campingplats genom att gå in på www.camping.se.

Det här med campingplatser såg jag under många år som något obekvämt och lite trist. Vi snackar tält och så billigt som möjligt. Jag minns väl de där ettriga tallkottarna som knölade under tältduken på ungdomscampingen vid Tylösand, och det iskalla vattnet i duschen.

Men sommaren 2010 inträffade det som fick mig på nya tankar vad gäller campingplatser. Det var första gången vi bilade med litet barn i bilen. Vi kom på det finurliga med att använda campingplatserna som rastplatser. Eftersom Anton var knappt ett år, och hatade att åka bil var vi tvungna att rasta ofta.

På en campingplats finns i princip alltid en lekplats. Här finns toaletter och en naturskön omgivning där man kan äta sin matsäck. Dessutom finns möjlighet att komma åt en micro för att värma barnmat, och ofta en barnstol att låna.

2010 var sommaren då vi avverkade fyra campingplatser på en bilsemester. Det var personligt rekord. Men frågar ni om tre år kanske jag har testat hela kittet. Husvagn, förtält, hopfällbara stolar och bord och medhavd grill!

En trend som syns tydligt i statistiken är att allt fler hyr stuga och bor i husbil. Färre tältar. Vi snackar moderna stugbyar med en uppsjö av aktiviteter. Ingen lerig åker, där någon ställt ut en bajamaja.

Medan ni planerar för sommarens Sverigesemester kan ni också passa på att kolla in vår systertidning Husvagn och camping.