Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kräksjuka på Tallinnfärjan

I fredags bar det av till Tallinn på släktresa för att fira 70-åringen Åke. Men vi hade knappt hunnit lämna Stockholms skärgård innan kräksjukan slog till. Sonen blev dålig vid 23-tiden (efter den obligatoriska buffén), och vi spenderade natten i båthytten med… ja, ni förstår ungefär vad.

Här kommer lite fakta från vårdguiden om hur ofta små barn är sjuka:
– Barn under fyra år har i genomsnitt sex till åtta vanliga infektioner om året.
– Eftersom varje infektion läker ut på ungefär en vecka betyder det att de flesta barn i förskoleåldern har infektionssymtom sammanlagt ungefär två månader om året.
– En del barn får många fler infektioner än andra jämnåriga, och för vissa kan det också ta längre tid innan infektionerna läker ut.
– Några barn har ända upp till 15 infektioner om året, vilket betyder att de kan ha infektionssymtom under sammanlagt fyra till fem månader.

De kan alltså vara sjuka en tredjedel av året. Och det är normalt.

Att en barmfamilj kommer iväg på en resa och samtliga familjemedlemmar är friska är alltså lite av ett under.

Jag träffade en familj en gång som höll det äldre barnet hemma från förskolan en hel vecka inför en charterresa. Mamman var föräldraledig med ett småsyskon, så det var ju ett ganska enkelt sätt att försöka undvika baciller.

Annars får man bara hålla tummarna. Och så ska man komma ihåg att se över sitt skydd i reseförsäkringen. För med ett läkarintyg kan man få tillbaka ganska mycket pengar för en förstörd semester.

Hur helgen i Tallinn blev?

Jättebra, efter omständigheterna! Jag återkommer med detaljer…
Men jag lovar att bespara er detaljerna om kräksjukan. 🙂