Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kroatiens mest barnvänliga stränder

kroatisk-strand.jpg

Den här stranden är inte med på listan. Men den ser också najs ut. Foto: Thinkstock

Den kroatiska familjeportalen www.klokanica.hr har listat landets mest barnvänliga stränder.

Läs och längta! Själv är jag sjukt sugen på en Medelhavsresa efter bara en vecka på jobbet. En kort flygresa söderut är det ju fortfarande sommar.

1) Zaton, Zadar
Den 1,5 kilometer långa sandstranden ligger intill en doftande pinjeträdskog,precis vid en stor campingplats. Här finns det inte bara finkornig sand utan också barnvänliga pooler, lekplatser, glassbarer och annat trevligt.

2) Veli zal, Losinj
Ön Losinj nås på 4 timmar med båt från Rijeka. Sandstranden Veli zal ligger fint inbäddad i pinjeskog i Suncana Uvala och stoltserar med blå flagg. Här finns flera restauranger och aktiviteter för barnfamiljer.

3) Drazica, Biograd
Drazica i Biograd är en blåflaggad strand, endast en timmes bilresa från Zadar. Bakom stranden finns en skog som ger fin skugga. Vattnet är grunt och stranden har många aktiviteter för barn och vuxna.

4) Rajska plaza, Rab
 Mladen

Rajska plaza ligger på ön Rab, dit få svenskar hittar. 
Här återfinns en av landets finaste sandstränder. Hela 2 km lång, ligger Rajska plaza på den norra delen av ön i en ort vid namn Lopar. Blå flagg, grunt, barnvänligt vatten med alla faciliteter som duschar, omklädningsrum, aktiviteter för små och stora. I närheten ligger även ett sportcentrum.

5) Sakarun, Dugi otok
Sakarun på ön Dugi otok, ligger på norra sidan av ön och nås enklast med bilfärjan från Zadar. Vattnet är långgrunt och mycket barnvänligt. Här behövs inga badskor, sandbottnen beskrivs som overkligt len.

6) Slanica, Murter
Stranden Slanica ligger på ön Murter som har broförbindelse med fastlandet. Här är stress är ett okänt fenomen. En del av stranden är naturlig sandstrand, medan andra delen är i betong. I anslutning till stranden finns en lekplats samt flertalet andra faciliteter för barn och vuxna.

7) Soline, Hvar

Soline ligger på norra delen av ön Hvar i orten Vrboska. Rent vatten, långgrunt och doftande pinjeskog gör den populär bland barnfamiljerna. I närheten finns restaurang och volleybollplan.

8) Punta rata, Brela – Makarska Riviera
Stenstrand som funnits med på listor över de 10 vackraste stränderna i världen. Ovanför stranden finns en lång strandpromenad och många barer och restauranger.

9) Vela Przina, Korcula

Stranden Vela Przina hittar man i Lumbarda på södra sidan av ön Korcula. Vattnet är grunt och sanden finkornig.

10) Vucine, Peljesac


Sandstranden Vucine finns på den södra sidan av halvön Peljesac i Zuljanaviken. Vattnet är rent och långgrunt och här finns fina pinjeträd som ger skugga åt minstingarna samt en restaurang.
 Vucine är även populärt bland dykare då det finns flera undervattensgrottor.
 Här finns en camping med samma namn som stranden.