Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ont i öronen på flyget – detta hjälper!

ont_flyget.jpg

Aj aj aj! Foto: Thinkstock

Att barnen ska få ont i öronen är ofta ett orosmoment inför flygresan. Här är min lista för hur du avhjälper problemet. En tröst kan vara att även skrik fungerar tryckutjämnande. Om inget annat har hjälpt menar jag!

1. Ge näsdroppar eller nässprej. Strax för start och landning. Särskilt viktigt om barnet är det minsta förkylt, men det kan faktiskt vara motiverat även om inte snoret rinner. Fungerar avsvällande.

2. Att suga hjälper. Reser du med en bebis: amma vid start och landning. Ammar du inte så ge flaska eller napp.

3. Tryckutjämna. Större barn kan tryckutjämna själva. Säg åt dem att stänga munnen, hålla för näsan och blåsa ut. Det finns även ett hjälpmedel som heter Otovent. Det är en sorts ballong som man ska försöka blåsa upp med näsan. För barn från tre år.

4. Distrahera. Om man inte fokuserar på smärtan känns det bättre. Leksaker, böcker, pyssel, ritpapper och pennor, klapplekar, sånger. Vad som helst.

5. Tugga, gapa och svälj. Stora barn kan testa med tuggummi, svälja saliv, gapa, eller låtsasgäspa.

5. För äldre barn finns även öronproppar. Min kollega Inna påstår att de verkligen hjälper, de tryckutjämnande öronproppar som säljs på Apotek. Så kallade Earplanes finns i två storlekar, för barn 6–11 år, och för äldre barn och vuxna. De har även en liten ljuddämpande effekt vilket kan vara lugnande.