Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sulky som handbagage

babyzen_yoyo_webb.jpg

Resesulkyn i hopfällt läge till vänster – utfälld till höger.

Det har kommit en ny barnvagn som är godkänd att ta som handbagage på flyget. Vagnen Babyzen Yoyo började säljas i Sverige i slutet av förra året, och mäter endast 52x44x18 cm i hopfällt läge. Det uppfyller IATA:sriktlinjer för handbagage. En kul nyhet för föräldrar som flyger mycket med små barn.

Jag fick låna en vagn för att testa den, och vi tog med den till Turkiet. Vid incheckningen på Arlanda blev det skarpt läge då hon som jobbade i disken fick ringa ett extra samtal för att verkligen kolla om vagnen skulle godkännas som handbagage. Men det var ju okej, och sedan var det ju inga problem att köra den fram till gaten.

Här är mina synpunkter:
Vagnen är smidig, lättkörd, bekväm för barnet och lätt att fälla ihop och fälla upp. Den väger bara 5,8 kilo och kan bäras med en rem över axeln. Många resesulkyer har delat handtag, medan den här har helt vilket gör den lättkörd och stabil jämfört med många paraplyvagnar.

Babyzen Yoyo har inte fullt liggläge men ryggstödet går att fälla till bekvämt sovläge. Suffletten är ganska liten, men fullt funktionsduglig. Vagnen är godkänd för barn upp till 15 kg, och rymlig.

Det bästa är just att den blir så nätt när den fälls ihop och att barnet kan åka vagn ända fram till gaten. På vissa flygplatser finns sulkyer att låna – men inte överallt. Har man en liten som sover är det väldigt smidigt att kunna rulla så långt det går.

Nackdelar då? Jo, varukorgen är ganska liten, i alla fall om man jämför med den resesulky vi brukar använda (Maclaren Techno XT). Bromsen var något trög på det exemplaret som vi testade. Kanske var det sandens fel?

En annan fundering är att väskan som vagnen transporteras är tunn. Jag hade gärna haft en mer vadderad variant för att vara säker på att vagnen skulle tåla hanteringen i transferbussen. Nu gick det ju bra ändå och vagnen kom både fram till hotellet och åter till Sverige i helt skick.

Att barnvagnar inte alltför sällan sönder i bagagehantering – och vad som gäller då – det är värt ett eget inlägg. Återkommer om det!

Hur som helst: Babyzen Yoyo kan köpas bland annat på Jollyroom.se, Norroanywhere.se och Babyshop.se, och kostar ca 3 495 kronor.