Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

2 000 mil med tält på taket

fam_lasson1.jpg

Familjen Lasson har picknick i Armenien.

Nu ska ni få läsa om den äventyrligaste familj jag någonsin har pratat med. Martin och Louise Lasson satte ett tält på taket på sin terränggående bil och drog iväg. Med två små barn körde de 2 000 mil genom Ryssland, Georgien, Armenien, Turkiet och Marocko. Nu, sex månader senare, är de hemma igen.

De har landat pladask i vardagen i Stockholm – med inskolning på dagis och jobb. Redan nu drömmer de om nästa långresa.
– Man får så mycket nya intryck när man reser. Det är svårt att få en så omväxlande tillvaro hemma, säger Martin.

Han och Louise är resvana sedan tidigare och tvekade aldrig att ge sig ut på okända vägar med små barn. När de fick sitt första, Seth som snart blir 4 år, sålde de sin motorcykel och ersatte den med en bil av jeep-modell. Under föräldraledigheten gav de sig iväg på en längre tur genom Östeuropa, Turkiet och ned till Medelhavet.

När dottern Isis kom började de genast planera för nästa färd. Den kom att vara i sex månader och familjen reste österut. Med färja till Riga, vidare in i Ryssland där de stannade en hel månad, så länge som visumet tillät.

De körde söderut till Volgadeltat vid Kaspiska havet. Gjorde stopp i små byar, körde längs slingriga bergsvägar och tältade i fantastiska landskap. De fann sin väg över Kaukasus, genom östra Turkiet, Grekland och Italien. Tog så båten till Marocko – ett favoritland som de har återkommit till många gånger – innan de styrde kosan hemåt.

fam_lasson3.jpg

En specialombyggd Nissan Patrol med ett tält på taket – så klarar man de flesta väglag och har alltid sovplatsen med sig.

Familjen har en Nissan Patrol, som klarar svåra vägar och offroad. På taket har familjen monterat fast ett Overzone-tält, som är enkelt att resa när det är sovdags. På det sättet har de alltid en trygg sovplats med sig.
– Det är perfekt att komma upp lite från marken, man slipper insekter och andra djur – och sand, säger Martin.
Maten förvarar de i ett kompressorkylskåp som drivs på 12-volt, och maten lagar de på två primuskök, placerade i bakluckan på bilen.

Både Martin och Louise jobbar som designer – hon på HM och han i egen firma, framför allt med smyckesdesign. Martins jobb ger en viss flexibilitet. Dessutom har familjen använt föräldradagar till att resa, och hyrt ut sin bostad för att ha råd.
– Det ger så mycket att vara ute och se världen. Vi har verkligen prioriterat det.

De länder som familjen har valt har generellt en låg prisnivå. Martin påpekar också att det är betydligt billigare att bo i tält än att bo på hotell.
– Men vi tog in på hotell ungefär en natt av fem. Boendestandarden var generellt sett okej, men någon gång fick vi tacka nej till boende och leta vidare. Främst för Isis skull, hon är så liten och då har man lite högre krav på att boendet ska vara säkert och hyfsat rent.

fam_lasson4.jpg

Klimatet varierade under resan vilket ställde lite krav på packningen. Seth kastar snöboll vid Mt Elbrus, Ryssland.

Familjen gillar att färdas på vägarna, och se hur landskapet förändras. Martin Lasson gillar dessutom otrampad mark. Han vill undvika platser där turismen har etablerat sig alltför mycket.
– Man blir varnad för allting. Men är man lite lyhörd så kan man undvika faror. Och har man egen bil så är det ju bara att fara vidare om en plats inte känns välkomnande, säger han.
Generellt sett blev de mycket väl bemötta längs vägen, och inga större missöden drabbade dem.

fam_lasson2.jpg

På Plage Blanche i Marocko var det inte direkt folktätt.

En av resans höjdpunkter var då de firade jul på Plage Blanche i Marocko, där sanddynerna sträcker sig invid Atlanten. Här fanns en lång strand med mängder av märkliga fynd – sköldpaddsskelett och fina snäckor. Här stannade familjen i fyra dagar, och hade stranden till stor del för sig själva.

fam_lasson5.jpg

Seth bestiger sanddyner i Marocko.

Några tips till packlistan
· Ordentligt reseapotek och mycket handsprit!
· Vi har en satellittelefon. Det finns ju en risk att bilen går sönder och man blir fast någonstans. Med satellittelefon kan man ringa var man än befinner sig. Vi köpte vår på blocket för 3500kr, fylls på med kontantkort.
· Pannlampor till alla, även barn under ett år.
· En hopfällbar barnstol, barnstol är väldigt sällsynt i många länder
· iPad el liknande med film o spel
· För oss har insektsburk och håv varit bra, insekter finns överallt och är spännande att leta efter.
· Angående barnmat: Köp på dig ett litet lager där det finns, eftersom det kan vara svårt att få tag på i många länder eller bara tillgängligt i större städer.

Restips till familjen som vill förverkliga drömmen om långresan
· Res långsamt, det blir inte bra om man ska skynda med barn.
· Reser man länge så ska man gärna stanna några dagar på samma plats då och då, och ta en sorts semester i semestern.
· Vi föredrar att bo i tält med barn framför hotell, barnen blir lugnare av att bo i samma ”hus” varje natt. Dessutom är det jobbigt att barnsäkra varje hotellrum, det är ju oftast inte samma säkerhet som i Sverige. Vi har bott på hotell där balkongräcke saknats och lösa sladdar stack ut från väggen.
· Försök också att planera så att ni anpassar resan efter klimatet – inte för varmt och inte för kallt.

Se familjens egna bilder från resan på instagram: expeditionlasson.