Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fängelse efter familjesemester?

handklovar.jpg

Foto: Thinkstock

Ett föräldrapar i Storbritannien riskerar fängelse efter att ha tagit sina barn ur skolan i sex dagar för en semesterresa. Familjen reste till Rhodos i september med barnen som är 6, 13 och 15 år gamla.

Precis som i Sverige har reglerna skärpts i Storbritannien.
Skolplikt gäller och föräldrar är skyldiga att sända barnen till skolan – en semesterresa är inte ett giltigt skäl för frånvaro. Tidigare kunde brittiska elever få permission upp till 10 dagar per år med anledning av familjesemestrar, men sedan den 1 september har den möjligheten tagits bort. Något som förstås varit oerhört omdebatterat.

Föräldraparet som nu riskerar fängelse bokade resan redan innan de nya hårdare riktlinjerna infördes den 1 september. De informerade skolan om att de hade för avsikt att åka på semester, men fick då ett brev med en varning om att det inte var tillåtet. Men eftersom de redan betalat resan, ville de inte avboka.

Väl hemkomna ålades de att betala böter på 360 pund, drygt 4 000 kronor.

Men när de inte betalat inom 21 dagar så fördubblades summan och föräldrar blev skyldiga 720 pund. Inte heller dessa betalades. Nu kan paret dömas till böter om 2 000 pund (över 22 000 kr) och riskerar ett fängelsestraff på tre månader.

Fallet har blivit mycket uppmärksammat i Storbritannien.

Pappan hävdar att han har ett arbete som gör att de är mycket svårt för honom att ta ledigt på sommaren.

– Vi har inte kunnat ta ledigt under skolloven samtidigt på fem år, och vi behövde verkligen en familjesemester, säger han.

– Jag vet hur viktigt det är med utbildning men tid med familjen är också viktigt. Barnens beteende och skolprestationer har förbättrats mycket sedan vår semester.

Han menar också att det är bättre att lära barnen att det är viktigt att vara ärlig, än att göra som många föräldrar har börjat göra: ljuga om att barnen är sjuka.

strandbok.jpg

Foto: Thinkstock

Frågan om man kan ta barnen från skolan för en semesterresa har varit en het potatis även i Sverige.

Faktum är att om föräldrar inte gör vad de kan för att se till att barnen går i skola kan kommunen i yttersta fall kräva vite av föräldrarna även här. Men det är oerhört ovanligt att så sker. Och ingen förälder har behövt betala vite efter en semesterresa.

Men att det lockar att resa under terminerna är förståeligt.

Ticket gjorde nyligen en prisjämförelse inför sportlovet 2014. Den visade att en familj kan spara mer än 14 000 kronor på att åka tre veckor efter sportlovet, jämfört med att åka just under vecka 9. Prisjämförelsen gällde en charterresa till ett fyrstjärnigt hotell på Gran Canaria. Läs mer om den här.

Läs mer om den brittiska familjen här:
Daily Mail
Telegraph
och dessutom BBC

Och så vill jag förstås veta vad ni tycker om saken. Kommentera vetja!