Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fem Thailandsresor på fem år

fam_thunberg1.jpg

Familjen Thunberg har luffat runt i Thailand många gånger.

Nu har jag hittat ännu en äventyrlig familj – som är ute på långluff i Sydostasien. Ida och Patrik Thunberg reser tillsammans med barnen Milo, 5,5 år, och Jack, 4 år. Och det är inte första gången de är i Sydostasien. Fem långresor dit har det blivit sedan Milo kom. Och det är framför allt Thailand som lockat.

– Vi reste till Thailand med Milo första gången när han var åtta månader gammal, då luffade vi runt i två månader. Han har sedan dess varit där fem gånger, alla gånger lite längre ”luffar”, och lillebror har varit med fyra av de gångerna, säger Ida Thunberg.

Hon jobbar som frilansjournalist, och finansierar en del av resan genom att hon skriver artiklar och resereportage om familjens upplevelser.
Ida har dessutom skrivit en bok om att resa med barn i Thailand, så hon är verkligen expert på ämnet.

Varför skrev du en bok om att resa med barn i Thailand?

– För att jag ville dela med mig av en del av våra erfarenheter. Vi har rest runt otroligt mycket med barnen i landet, vi har säkert bott på ett tjugotal öar och rest med alla olika färdsätt. De har varit alltifrån bebisar till nu – 4 och 5 år. Vi har själva letat blöjor, barnmat, funderat över barnstolar och barnvagnar, och vilka resmål som passar. Även om man har rest mycket själv innan man fick barn så väcks ju nya frågeställningar när man reser som förälder.

Varför har ni återkommit så många gånger till Thailand?

– Det är ett enkelt land att resa i. Vår erfarenhet är att allting alltid löser sig, det stämmer verkligen att folket är vänliga och barnkära. I och med att ö-världen är så stor så finns det många olika platser att upptäcka utan att man behöver byta land. Det är bra sjukvård, om man skulle behöva det, och det är billigt att leva. Och varmt, såklart.

Just nu är familjen ute på en 6,5 månad lång resa. De har bland annat hunnit med att hyra lägenhet i Hongkong, bott på en organisk farm på Bali, hängt i Singapore, varit på Legoland, åkt nattbuss genom Malaysia och njutit på Thailands öar.

– Nu är vi i Vietnam, där vi började i Hanoi för att sen ta oss vidare med nattåg och nattbuss söderut i landet. I Hoi An hyrde vi en lägenhet och firade vietnamesiska nyåret, och nu väntar Ho Chi Minh-staden och båtutflykter på Mekongfloden innan vi avslutar i Kambodja och Laos.

Ni kan följa familjen Thunbergs resa på Idas blogg:
blogg.attresamedbarn.se

thunberg_cykelaventyr.jpg

Milo och Patrik på cykeläventyr på Bali.


Ida Thunbergs bästa tips till barnfamiljen som vill till Thailand

• Ha koll på kartan om ni ska ö-luffa, så att ni tar öarna i rätt ordning och slipper att resa fram och tillbaka i onödan. Transporter tar tid i Thailand.
• Planering! Om ni ska till en stor ö, till exempel, så kan stränderna/orterna har väldigt olika karaktär. Så var på det klara med var på ön ni bokar in er och vad ni kan förvänta er av platsen.
• Det finns bra blöjor att köpa (Mamy Poko är ett bra märke) så släpa inte på för mycket hemifrån.
• Solen är stark! Jag rekommenderar verkligen långärmade och långbenta solskyddsdräkter.
• En utflykt som brukar älskas av både vuxna och barn är att hyra en egen långsvansbåt med chaufför. Går att göra på de flesta öar, och blir en härlig dagstur för några hundralappar.