Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pausade ekorrhjulet

grell1.jpg

Pappa Göran, Tilda 17 år, Viktor 19 år, mamma Marie, och Liza 11 år samt hunden Diva.

Det kom ett mejl till oss på Vagabond – från Sydafrika.
”Detta är vårt livs äventyr”, skrev Marie Grell.
”Detta är en dröm om att göra något annat tillsammans hela familjen innan barnen blir så stora att de flyttar hemifrån.”

Tillsammans med maken Göran och tre barn bor hon i Sydafrika i tio månader. Marie Grell berättar om ett sammansvetsande år, och om vikten av att våga kasta sig ut och förverkliga sina drömmar.

Vad gör ni i Sydafrika?
– Vi bor i Stellenbosch i Western Cape där vi hyr ett möblerat hus. Barnen går i olika skolor och jag och Göran är lediga. Detta är vårt livs familjeäventyr, som vi ville genomföra innan barnen blir så stora att de flyttar hemifrån. Funderingarna på det hade funnits ett tag men beslutet tog vi i efterdyningarna efter att vår dotter Liza insjuknade i diabetes hösten 2011, samtidigt som Görans mamma och syster drabbades av svåra sjukdomar. Vi kände helt enkelt att livet är för kort för att inte göra det vi drömmer om.

Varför valde ni just Sydafrika?
– Vi har hört från många som varit här att det är ett fantastiskt ställe. Vi har dessutom vänner som emigrerade till Sydafrika för åtta år sedan och de pratar sig varma om landet. Kraven vi hade på landet vi skulle flytta till var framförallt att de pratar engelska eftersom det är en av meningarna med resan, att barnen lär sig prata flytande engelska, det skulle vara varmt och soligt samt annorlunda kulturmässigt jämfört med Sverige.

Var det svårt att få ledigt från era respektive jobb?
– Jag arbetar som sjukgymnast och hälsorådgivare på egna företaget re:build AB. Göran arbetar med investeringar, egna företag samt styrelseuppdrag. Att ta ett år ”ledigt” var inte helt okomplicerat. Det är en stor risk att man tappar uppdrag och kunder men vi bestämde oss för att chansa. Det verkar som vi har tur….de flesta av våra uppdrag kommer finnas kvar när vi kommer hem.

grell4.jpg

Familjen på utflykt.

Hur finansierar ni vistelsen?
– Vi har hyrt ut vårt hus i Sävedalen och kostnadsläget i Sydafrika är väsentligt mycket lägre än i Sverige. Den stora kostnaden blir förlorad arbetsinkomst under nio månader. Men vi ser inte det som en kostnad – det är en av våra viktigaste investeringar någonsin för familjen som helhet och barnen i synnerhet. Upplevelsen går inte att värdera i pengar.

Hur löste ni skolan för barnen?

– Liza och Tilda går på en sydafrikansk engelskspråkig skola i Stellenbosch. Liza kommer vid hemkomst fortsätta i sin gamla klass. Vi har själva valt att låta henne läsa in matten parallellt med sina svenska kamrater, samt vissa moment i svenskan, men det var inget krav. Tilda gick klart åk 1 på gymnasiet innan vi åkte och hon kan inte tillgodoräkna sig året utomlands som åk 2 i svenska gymnasiet. För att slippa gå om tvåan när vi kommer hem har hon därför varit inskriven på Värmdö Distans Gymnasium, parallellt med sin sydafrikanska high school. Viktor läser på Stellenbosch University bland annat ekonom, ledarskap, kommunikation och psykologi.

Vad krävdes för att få ta med sig hunden?
– En del vaccinationer och massor av pappersexercis från de sydafrikanska myndigheterna. Att ta med Diva hit var nog det momentet som tog mest av min tid sett till förberedelser innan resan. Men att lämna henne hemma var aldrig ett alternativ.

Vad är det bästa med att ni gjort slag i saken?
– Det går inte att beskriva i ord hur mycket Sydafrikavistelsen har påverkat oss alla positivt sett ur många olika perspektiv. Allt har fungerat hur smidigt som helst, från inskolning av barnen i skolan till det faktum att vi skulle skola in oss i det sydafrikanska samhället och lära känna folk på plats. Det har varit en oerhört familjesammansvetsande, en teambyggande aktivitet och ett lärorikt äventyr.

grell3.jpg

Göran och Marie på Godahoppsudden.

grell2.jpg

Liza utanför Green Point Area.

Har du något särskilt att berätta från er vistelse, någon händelse som varit extra minnesvärd?
– Vi var på plats i Sydafrika när Nelson Mandela dog. Att vara här och se hur folk firade och hyllade sin landsfader kan fortfarande idag ge oss gåshud och tårar i ögonen. De sörjde inte hans död. De firade hans storhet. Minnesceremoni på Green Point Arena i Cape Town som vi var på i december är något av det mäktigaste vi har upplevt inte bara i SA utan i hela vårt liv. Men det som varit mest fantastiskt under vår vistelse här har varit betydelsen av att få bidra med arbetet på barnhemmet Sakhumzi och hjälpa till att förbättra livet i kåkstaden för många av de utsatta barnen.

Och så har du vunnit en tävling om bästa resebloggen, berätta mer!

– Jag vann Travel Blog Awards i kategorin ”Bästa bloggen om att leva utomlands”. Det som fick mig att tacka ja till att delta var att priset var en bok publikation av bloggen, ddet vill säga det som jag ändå hade bestämt mig för att göra själv och ge till barnen när vi kommer hem. Sedan blev det så galet, fantastiskt, jättekul att jag gick och vann.

Läs Maries blogg som heter http://karusellgrell.wordpress.com/ Karusell Grell].