Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Välja rätt bärsele

barsele.jpg

Bärsele på resan – en bra idé.

Bärsele är ett oslagbart hjälpmedel när man reser med små barn. Men hur ska man tänka när man ska välja modell?

Här är en liten checklista:

– Prova selen. Shoppa på nätet är ju toppen, men just bärselen behöver du faktiskt ofta prova så att den passar din kropp.

– Välj efter kroppstyp. Det är sällan samma sele passar en person som är bredaxlad och samtidigt funkar bra på den som har smala axlar. Även höftbredden skiljer sig åt. Det kan vara ett dilemma om ni är flera som ska använda samma sele. Manduca brukar rekommenderas för den som är bredaxlad medan Angelpack och Beco kan funka bättre på den med smala axlar. En bra jämförelse finns hos nätbutiken Eden Baby.

– Välj bärsätt. Fundera på hur du vill bära ditt barn – på magen, ryggen eller höften. Flera varianter har multifunktion. Jag gillade mest att bära på magen för då ser man barnet bättre och har ögonkontakt. Men när bebisen väger mer är ryggen att föredra, helt enkelt för att man orkar mer.

– Välj efter tyngd. Hur länge vill du kunna bära barnet? Och hur tung är just din lilla krabat? Olika selar klarar olika tyngd. Många selar har ett spädbarnsinlägg som du sedan kan skippa vid 3–5 månaders ålder. En del modeller klarar barn upp till 3–4 år.

– Välj en ergonomisk sele. Små barn trivs bäst med benen i grodposition, det vill säga med knäna uppdragna.

– Kolla säkerhetsföreskrifterna. Tyvärr har det förekommit olyckor med bärselar, och därför har Konsumentverket valt att ge några råd vid val av bärsele.

Jag har framför allt använt Babybjörn och Ergobaby men har även hört mycket positivt om Patapum, Stokke och Manduca. Det finns ju en uppsjö av olika bärselar, så du kanske redan har en annan favorit.

Nya modeller i vår
I vår ska Babybjörn komma med en ny modell – allt enligt Barnnet.se som söker ambassadörer för den nya selen.
http://www.barnnet.se/nyheter/babybjorn-soker-amb
assadorer-for-ny-barsele-1318

Jag har också fått pressmeddelande om att Ergobaby lanserar en ny variant av bärsele nu i februari på svenska marknaden, som ska vara extra luftig och passa i varmt klimat. Den ser ut så här och heter Ventus.

ergobabys_nya.jpg

Ergobabys nya modell.

Ventus har tre bärpositioner (mage, höft och rygg), fungerar från nyfödd till 20 kg, och är ergonomisk för ditt barn eftersom barnet bärs i grodposition med benen. Pris: 1 195 kr.