Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

PÅ JAKT EFTER MALAWIS LEJON

Malawi har inte rykte om sig att vara något av Afrikas bättre safariländer, och det är onekligen sant att Malawi knappast kommer rivalisera Zambia, Kenya, eller Sydafrika när det gäller vilda djur. Men de finns där, även om man får leta lite. I Majete Wildlife Reserve finns numera, tack vare bevarandeorganisationen African Parks, alla de så kallade Big Five – lejon, leoparder, elefanter, bufflar, och noshörningar.

Majete, Malawi, photographer Marcus Westberg, Life Through A Lens Photography

Någon leopard såg jag aldrig, även om en av guiderna såg en hona med två ungar när jag var ute och fotade noshörningar. Men med lejon hade jag mer tur.

RESA TILL VÄRLDS ÄNDE

 

Danakil Depression, Ethiopia. Photographer: Marcus Westberg, Life Through A Lens

Av alla platser jag har besökt har väldigt få – om någon alls – känts lika avlägsen, like overklig, som Etiopiens Danakil Depression.

Danakil Depression, Ethiopia. Photographer: Marcus Westberg, Life Through A Lens

Inte för att det egentligen är särskilt svårt att ta sig dit, även om det tar lite tid. Det är kanske inte en destination som finns med på särskilt många charterresor – Afrikas Horn brukar inte det, framförallt inte nu med oroligheter i Sydsudan, Somalia och emellanåt även Etiopien, och området har inte direkt något överskott av turistfaciliteter. Men det är trots allt bara en halvdags bilresa från Mekele,

MÖTEN MED MAROCKANSKA NOMADER

4S0A0957.jpg
4D5A3796.jpg

Jag spenderar nästan hela året på resande fot: åtminstone tio månader, ibland ännu mer. Så visst kan jag kalla mig själv för nomad (eller en vagabond?), om än en högst frivillig sådan. Kanske är det just därför jag dras till ”riktiga” nomader här i Marocko. Kanske är det något helt annat; ett annorlunda temperament än i städerna eller på turistorterna, mer avslappnat och otvingat.

AH0I6712.jpg

Det betyder inte att alla möten blir fantastiska. Det finns vissa som hytter med näven så snart de ser en kamera, även om det inte är de själva som är motivet.

ÖKENBESÖK

4S0A0038-2.jpg

Jag har alltid trivts bra i öknar. Jag gillar egentligen inte värme (Afrika känns kanske inte som ett särskilt logiskt arbetsfält för någon som uppskattar minusgrader, men så kan det gå), men jag har åtminstone lättare att hantera torr värme än fuktighet. Och som fotograf älskar jag riktig, äkta öken. Fina linjer, rena bilder. Snyggt och prydligt.

4S0A4925-2.jpg

Min favorit är utan tvekan Namiböknen, men nu var det några år sedan jag var där. I år har jag däremot haft ynnesten att besöka utkanten av Sahara i Marocko ett par gången, och det är inte så illa det heller.