Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ta tåget-turnén våren 2020

Ta tåget tar tåget Sverige runt. När Varbergs föreläsningsförening var värdar under hösten 2019 på stadens anrika teater såg det ut som på bilden till vänster.

Föredrag om tågresor våren 2020 med utgångspunkt i reportageboken ”Ta tåget”.

Snart är det slut med höstens 24 föredrag om boken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront förlag) och tågresandet i världen. Några återstår bara två: Bjärred 30 november och Örebro 7 december – läs mer om dem här.

Samtidigt börjar programmet för vårens föreläsningar att ta form. Jobbar du på bibliotek, skola, företag eller är med i en förening och vill att jag ska komma också till er, hör av er till per@vagabond.se.

Föredraget med bildvisning kan man bland annat beskriva så här: Ta tåget genom historien, samtiden och in i framtiden. Kom och lyssna på Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond, författare och aktuell med ”Ta tåget”, en ny bok om tågresande runt om i världen. Han berättar om tågens förändrade image genom historien: från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ som ger hopp om framtiden. Han ger också konkreta tips på vackra tågresor såväl i Europa som i resten av världen och visar bilder från spektakulära resor på räls. Och så spår han hur vi åker på semester i framtiden.

Vårens program ser i dagsläget ut så här:

Bräcke X 2. Onsdag 29 jan:

Bräcke bibliotek kl 14.00 och Mid Sweden 365 kl 19.00.

Ånge. Torsdag 30 januari kl 11.00:

Ånge bibliotek.

Vadstena. Tisdag 4 feb kl 19.00:

Folkhögskolans stora lokal. Ta tåget ut i Europa. Arrangör: Vadstena föreläsningsförening i samarbete med Naturskyddsföreningen i Vadstena.

Tyresö. Onsdag 12 feb kl 18.30:

Biblioteket i Tyresö centrum, programrummet. Arr: ABF.

Vänersborg. Söndag 8 mars kl 15:

Vänersborgs museum. Med fokus på resandets och resenärernas historia.

Jönköping. Tisdag 10 mars kl 18.00:

Jönköpings stadsbibliotek.

Hässleholm. Onsdag 18 mars kl 18.30:

Hässleholms stadsbibliotek.

Nässjö. Tisdag 24 mars klockan 18.30:

Vetgirig Tisdag på Kulturhuset Pigalle. På den här sajten kommer strax detaljer kring föredraget.

Malmö. Onsdag 15 april klockan 18.00:

Malmö stadsbibliotek.

Borås. Tisdag 21 april kl 18.00:

Kulturhuset. Tillsammans med musikgruppen The Loulou Sisters. Skåda ljuset i slutet av tunneln och följ med på en tågresa ut i världen i form av såväl ett inspirerande reseföredrag som musikunderhållning.
• Jag tipsar om vackra tågresor i Europa, USA och Indien på ett tåg som går bakåt i historien och mot framtiden.
• The Loulou Sisters tar samtidigt med musikens hjälp med er längs nedlagda järnvägsspår genom garageswing, italiensk schlager, Hollywood-glamour, parisisk romantik och ryskt vemod. Arr: Borås kommun.

Tomelilla. Onsdag 6 maj kl 18.30:

Tomelilla stadsbibliotek. Ett samarbete mellan LEADER Sydöstra Skåne, ungdomsprojektet La Source och Europa Direkt Sydskåne som under våren 2020 gör en biblioteksturné i sydöstra Skåne (Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad). De har med sig en utställning om EU, Leader och våra leaderprojekt (utvecklingsprojekt på landsbygden) och finns på plats i samband med föredraget för att prata med besökarna och informera om sina verksamheter och EU.

Under våren tillkommer flera platser. Datum och detaljer kommer inom kort. Kalendariet uppdateras kontinuerligt.