Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att lära sig att tänka som en brottsling

Några av deltagarna på kursen samt kursledare Johan Robertsson Lind.

Förra helgen var det premiär för Vagabonds resesäkerhetskurs som anordnades i samarbete med säkerhetskonsultföretaget Metis Services. 9 glada deltagare samlades därför tidigt på morgonen i Vagabonds lokaler i Solna för en heldag med allt från första hjälpen till riskminimerande.

Med oss på plats var Fredrik Janse, sjukvårdare i militären med erfarenhet i fältsäkerhet och en av Metis grundare, Johan Robertsson Lind, som har sin bakgrund i bland annat polisväsendet och Försvarsmakten. Tanken att hålla en kurs för unga resenärer växte fram efter att Johans dotter Hedda ville ge sig ut på en rundresa i Sydostasien.

– Fine, jag tänker inte hindra dig, sa jag till henne. Men inte förrän du och jag har satt oss ner ordentligt för att gå igenom vilka olika risker som en långresa kan innebära, och vilka skyddsnät och åtgärder som man kan använda sig av när det inte går som man tänkt sig, säger Johan när han presenterar sig själv för deltagarna.

Tillsammans med sin dotter utformade sedan Johan, som annars brukar håller säkerhetskurser för till exempel utrikeskorrespondenter, den kursen som vi alltså fick gå.

Fredrik Janse förbereder en av apelsinerna som vi övade att lägga tryckförband på.

Dagen kom att inkludera en mängd ny information. Jag kan självklart inte sammanfatta allt men här kommer ett urval:

  • Första hjälpen: Vi lärde oss hur man bör hantera trafikolyckor (som faktiskt är en av de vanligaste farorna jämte magsjuka som svenskar kan stöta på under resan), hur man lägger förband och hur man på andra sätt kan stoppa blödningar.
  • Jordbävningssäkerhet och brandsäkerhet och hur man gör en riskanalys vid val av boende (bra i länder där hotellstandarden generellt är lägre).
  • Viktimologi – alltså läran om brottsoffer. Hur man kan tänker som en brottsling och vilka grupper eller beteenden som statistiskt sätt utsätts för en högre andel brott – och alltså vad för typ av beteenden som kan göra en sårbar och som man bör undvika. En av många intressanta lärdomar jag tar med mig från den delen av kursen handlar om det här med att prata i telefon när man är ute ensam sent på natten. Jag har själv tagit till det ”knepet” ett antal gånger men kommer kanske tänka efter innan jag gör det igen. Enligt Johan finns det nämligen studier som visar att personer som pratar i telefon tenderar att göra sig mer attraktiva som offer för kriminella eftersom detta signalerar att personen i fråga är mindre uppmärksam på sin omgivning.

Jag gillar att kursen hölls med grundtanken att förberedelse och kontrollerat risktagande bör vara a och o på resan. Alltså att man så klart ska resa och lämna sina komfortzoner men att man samtidigt bör vara medveten om och när man tar risker. Eller som Johan Robertsson Lind sammanfattade det:

”Säkerhet på resan ska inte ses som en begränsning, utan som en språngbräda att komma längre.”

Mattias Persson och Ellen Sanfridsson gick kursen på grund av en kommande jorden-runt-resa.

Efter kursen var slut högg jag tag i två deltagare för att höra vad de tyckte. Ellen Sanfridsson, 22, och Mattias Persson, 25 hade rest ända från Linköping för att vara med. Båda två har gjort det där som många drömmer om – de har sagt upp sig och planerar att ta en paus från den repetitiva vardagen. Deras resa kommer att starta på den Transsibiriska järnvägen och sedan fortsätta i minst 10 månader med stopp i Sydostasien, Oceanien och Nordamerika.

Är ni nöjda?

– Ja, det var mycket matnyttig information, säger Mattias.

– Mm, och det känns som man liksom kommer kunna använda mycket även i det vanliga livet, säger Ellen.

Varför bestämde ni er att gå kursen?

– Vi har rest båda rest en hel del på varsitt håll förut men det kändes bra att gå en sådan här kurs nu när vi ska iväg så länge. Särskilt eftersom några av platserna vi ska till är relativt outforskade av turister och där förhållandena kanske inte är som dem man är vana med här hemma, säger Mattias.

– Något som så klart gör dessa platser extra spännande att besöka, fyller Ellen in.

Fanns det något av innehållet som fastnande extra mycket?

– Som kvinna fastnade delen om viktomologi och hur kriminella väljer ut offer extra mycket. Det är ju hot som man tänker på ibland. Så just den delen jag nog ha med i bakhuvudet, säger Ellen.

– Delen om riskanalys tror jag. Det kändes bra att få konkreta tips på hur man kan jobba med aktivt minimerande, avslutar Mattias.

Sugen att gå kursen?

Nästa tillfälle är i oktober. Läs mer och boka här.