Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Med Skottland som kuliss och James Bond i huvudrollen

Av Posted on Inga taggar 2

Det är november, ett par turister sicksackar över huvudgatan och kikar in i skyltfönster och läser pubmenyerna. Inne på The Old Mill serveras lokal lax från floden som rinner några hundra meter nedanför. Till min blygsamma, och många gånger förbjudna glädje, har julpyntet redan dammats av och plastgranen står prydlig i ena hörnet. Det saknas bara snö för att Skottland ska vara ett winter wonderland – men nu är det ”bara” ett wonderland och det är rätt okey ändå.

Första dagen i Pitlochry nockas jag av lukten av whiskyns jäsningsprocess, men efter ett par dagar känns doften mer bekant – snart blir den kanske till och med behaglig,

Pilgrimsmål: Litauens heliga Korskulle

Norr om staden Šiauliai ligger Litauens heligaste plats – Korskullen. Kullen har haft en spirituell och religiös betydelse för litauer under många år. Man vet inte exakt när de första korsen började resas på platsen, men vad som började som ett par hundra blev under 1900-talet tusentals när Sovjet ockuperade landet och tusentals litauer deporterades till Sibirien – för att aldrig återvända. Kommunistregimen försökte gång på gång stoppa det hela genom att riva korsen och förbjuda folk att sätta upp nya. Det fanns till och med planer att få den närliggande floden att svämma över och dränka kullen. 1993 höll påven Johannes Paulus II en mässa vid kullen och pilgrimer från hela världen reser hit.

Bakom turisterna finns Rigas skönhet

Av Posted on Inga taggar 0

Första gången jag var i Riga flög jag in från Kazakstan. Jag skulle överraska min familj i Estland, men det var billigast att flyga till Riga – ”bäst att passa på” tänkte jag och köpte biljetten. Och tur var det, för även om det var tätt med turister redan då var det inget i jämförelse med den hjord av turister som hittat hit idag.

Det är inte så mycket en fråga om alltför många turister utan en fråga om bristande logistik då hela turistnäringen trängts in i gamla stan, som förvisso är stor, men kommer svämma över vid nästa turistboom.

Rofyllda dagar i vackra kuststaden Haapsalu

Av Posted on Inga taggar 0

Ilon Wikland har illustrerat många av Astrid Lindgrens oförglömliga världar; de snirklande gatorna och trähusen i böckerna om Madicken och gårdarna i Barnen i Bullerbyn. Kuststaden Haapsalu i Estland har stått modell för många av Ilons illustrationer och sedan 1999 har jag, nästan varje år, kommit hit för att ladda batterierna och reflektera över tillvaron – en till synes enkel angelägenhet, men som med teknikens framgångar, det vill säga ett uppkopplat och snabbare samhällstempo, fått mig att gå i baklås ibland. I Haapsalu kan tanken sträcka på vingarna.

Året var 1944 och Ilon var 14 år när hon tvingades fly till Sverige – ensam!

Tallinns hippa kvarter och kålpiroger

Av Posted on Inga taggar 0

Sommarens roadtrip går genom Östeuropa och börjar med färjan till Tallinn. Vi rullar fram genom ett nyrenoverat Värtahamnen till färjan Viktoria. Ressällskapet består av mig, en sambo, en syster och hennes lilla knott. Morgonen efter kör vi ut på gatorna i Tallinn och hungriga som vargar styr vi direkt till shoppingcentrumet Solaris. Matbutiken på bottenvåningen är en guldgruva för den som är på jakt efter rökt ost, inlagd gurka och mörkt bröd, det vill säga allt som gör Estland och Östeuropa till en mathimmel.

Laddade med mat och blöjor till gängets minsta medresenär åker vi sen till airbnb-lägenheten i Kalamaja,

Veggo guiden till New York

Av Posted on Inga taggar 1

Är du som jag och får lite panik när det kommer till att välja ställe att äta på? Här är några av mina bästa veggotips från New York.

– Bon appetit!

 

Snabbt och enkelt – Blossom

259 West 23rd Street

Det här lilla hålet i väggen är perfekt om du vill ta med dig måltid på väg uppför 8th avenue från soho eller om du vill sitta en stund och bara fylla tanken. Satsa på The Skyscraper men missa inte deras syndigt goda shakes.

Good Morning New York

Av Posted on Inga taggar 0

Duvans klippande vingslag försvinner i morgontrafikens brus. Bakom den grå-dassiga gardinen på mitt rum vaknar New York till liv och jakten är igång.. frukost, kaffe och fönster mot gatan är ett måste för den som älskar att ta pulsen på en stad och människorna.

Publiken har satt sig med rykande kaffe och ridån går upp för Soho i Lower Manhattan där lyxbutiker som Chanel och Ted Baker delar trottoar med veganglass-trucks och gatumusikanter som ordnar sporadisk karaoke in på småtimmarna. Här går man i fotspåren av giganter som David Bowie, ser extra frän ut och köar i timmar för en cronut,

Eko vingårdar i Martinborough

Porten till Poppies vinkällare står på vid gavel. Bakom bardisken står självaste Poppy Hammond med välkomstdrinkar i form av musserande rosé. Fräscht och fruktigt efter en lång cykeltur på torra grusvägar. Värdinnan fyller på ishinken med en nyöppnad flaska Pinot Gris. Vingården är fruktansvärt eftertraktat av den bröllopsyra som svept in över Martinborough och det brukar skålas för fullt i kärlekens namn. Idag är det bara några gladlynta vinentusiaster som flockas kring baren. Precis som många andra mindre gårdar i Martinborough finns deras viner endast i den egna källaren.

– Jag gör bara de viner som jag själv tycker om och vill dela med mig.

Korken upp för vinlandet Nya Zeeland – Marlborough

Nya Zeeland har tagit steget in i vinvärlden, och idag finns det mycket mer än blott Sauvignon blanc från Marlborough att se fram emot. Från syd till nord finns fler än tio vindistrikt att upptäcka. Jag tog mig an två av dessa och besökte Nya Zeelands bästa ekologiska och biodynamiska vingårdar. Låt mig presentera..

Marlborough

Jag hade sett fram emot en stilla cykeltur på grusvägar mellan rader av vinrankor och böljande lavendelfält. Istället stod vi inför ett grönt industrilandskap med milslånga raksträckor av asfalterad motorväg, och till vårt förfogande en liten vägren. Staden Blenheim, vid vindistriktet är också den gråaste och tråkigaste stad en kan tänka sig.

Strandad liftare löper amok

För en tid sedan skrev jag om en hemlig favorit i Nya Zeeland, det underbara och fridfulla Punakaiki. Under veckan har världens blickar vänts mot denna ensliga ort på sydön av en föga charmig anledning. Orsaken? En fransk liftare, som fastnat på platsen och inte fått skjuts på 4 dagar, förlorade all vett och sans. Lokalbor berättar att mannen kastade sten, pekade finger åt bilister (t.o.m. mot någon som faktiskt stannade för att plocka upp honom) och förstörde vägskyltar. Han sägs ha lagt sig på marken och vrålat att han ”hatade Nya Zeeland och längtade tillbaka till Europa”.