Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlins antikrigskonst och trädgårdshäng

Det regnar. Det är söndag. Det är Berlin och allt är stilla. Söndagar i Berlin betyder stängda affärer och en del stängda restauranger och barer. Det är en perfekt dag att besöka något av stadens många museer.

Det finns många krigsmuseum och de är alla intressanta, men det finns ett som sticker ut ur mängden och som skildrar människor och krig på ett sätt som jag aldrig sett förut.

Kathe Kollwitz.jpg

Käthe Kollwitz (1867-1945). Hennes konst förbjöds av nazisterna, men är idag en mycket uppskattad konstnär och antikrigs-förespråkare.

Käthe-Kollwitz-Museum i Charlottenburg är om inget annat fruktansvärt värt. Med det menar jag att hennes konst är oerhört viktig eftersom det speglar krig ur ett perspektiv som sällan får mycket plats på andra museum eller utställningar, nämligen ur kvinnans och barnets. Och det är rått, så förbered er på det. Hon målar med känslor och det syns. Jag är ingen gedigen konstkännare, men det jag kan säga är att Kollwitz verkligen berör. Det är grymt, vackert och avskalat.

Entrepris
Vuxen 6 euro
Student eller arbetslös 3 euro.

Adress
Fasanenstrasse 24

U1 Uhlandstrasse
eller
U9 Kurfürstendamm

IMG_1413.JPG

Inget mer krig.

Granne med museet ligger Literaturehaus Berlin. Huset är enormt vackert och trädgården likaså. Ett glas Prosecco kostar blott 4.50 (cirkus 39-40 kr) och en kaffe 2.40 (cirkus 19-20 kr). Det är ett perfekt ställe att sitta ner och njuta av solen eller smälta och småprata om besöket på museet. Vissa dagar har ovanvåningen öppet för besök eller olika evenemang.

IMG_1400.JPG

Trädgårdens uteservering bredvid terrassen.

IMG_1393.jpg

Man kan gå genom trädgården in till museet på andra sidan häcken.