Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Heta Berlins do’s and don’ts

Berlin har många punkter på en klassisk ”Att göra lista”, men staden kokar i 35 graders hetta och jag vill bara ge ett enda tips. Håll er borta från platser såsom Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie och andra turistställen som kanske finns på ”Att göra listan”. I alla fall fram tills kvällens kallare timmar.

IMG_1899.JPG

Det här är ju inte bilden man vill ha av Branderburger Tor och gissa om det var otrevligt varmt.

Varför undvika dessa platser just nu?

1. Det är alldeles för varmt för att platserna kan uppskattas.

2. Nästan alla turister är där vilket gör det ännu varmare och jobbigare. ”Att göra listan” kan vara svår att navigera bort från.

3. Monumenten är inte värda den irritation och orkeslöshet som värmen orsakar.

4. Det finns andra ställen som du kan besöka och njuta av, och som du missar för att stångas med andra framför en byggnad som kanske renoveras, har ett partytält framför sig eller som du kanske inte alls bryr dig om, egentligen!

Mitt tips!

Om du vet med dig att du kan leva utan den där bilden på dig framför Checkpoint Charlie eller om du vet med dig att du har andra chanser till att besöka platsen, då tycker jag att du ska bege dig till Prinzessinnengarten.

IMG_1919.JPG

Efter att platsen legat öde och bortglömd från tid och rum i över ett halvt sekel, röjdes allt bråte undan 2009 och ett pilotprojekt påbörjades vid namn Prinzessinnengärten av den ideella organisationen Nomadisch Grün.
Här samlas lokalbor för att odla, lära sig mer om ekologisk mat och prova på nya odlingssätt. Med detta projekt vill Nomadic Grön förstärka den biologiska, sociala och kulturella mångfalden i området.

IMG_1927 copy.jpg
IMG_1931.JPG

De leasar området ett år i taget och därför odlas nästan allt i bärbara lådor, krukor, påsar och mjölkkartonger. Allt måste kunnas förflyttas snabbt och effektivt, men att trädgården skulle tvingas stänga är föga troligt. Det blir mer och mer populärt med urbana trädgårdar.

På dagarna kan man sitta under träden och dricka en läskande lemonad och äta en lättare lunch lagad av vad trädgården har att erbjuda. På kvällarna efter kl. 18 kan man äta middag. Alla grödor odlas utan bekämpningsmedel och man kan köpa med sig grönsaker hem, och om man vill får man lära sig att skörda dem själv.

IMG_1932.JPG

Ibland har trädgården loppmarknad, andra dagar anordnas speciella marknader, som honungsmarknaden.

IMG_1918.JPG