Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Koncentrationslägret Sachsenhausen

Molnen hänger tunga över våra huvuden medan vi går över koncentrationslägret Sachsenhausens stenbelagda gångar. Det kommer att regna. Jag står mitt i mänsklighetens mörkaste rum där fruktansvärda illdåd pågick under åratal. Jag kan inget göra åt det förflutna, bara ta in det hela. Så jag pressar audioguiden tätt mot örat, och som om någon skulle svepa till mig med en hammare över öronen kommer historierna, berättelserna och de fruktansvärda vittnesmålen om Sachsenhausen.

Det är skumt att veta att Berlin, med sina punkbarer, klubbar, stadsträdgårdar och ja, hipster-Berlin helt enkelt, bara ligger en timme bort. Där det finns skyltar med ”No Nazist” på var och varannan ingång till olika barer, affärer, restauranger och klubbar, men så bara en tågrest bort kan man besöka nazismens grymmaste plats. Historien ligger så nära i tid och rum.

Sachsenhausen skylt två-1.jpg

"Arbete gör (en) fri". Den tyska parollen är främst känd för just placeringen vid ingångarna till nazistiska koncentrationslägren.

I mars 1933 lades grunden för det som skulle bli det första koncentrationslägret i Tyskland och som senare skulle vara modell för koncentrationsläger i andra ockuperade områden. Lägret var byggt efter nazisternas ideal och tanken var att arkitekturen skulle visa på modern funktionalitet, terror och makt, en makt som starkast speglades genom fångarnas maktlöshet gentemot SS.

Sachsenhausen A-1.jpg

Ingången var det första som mötte fångarna när de kom till lägret. Det kallades även för Vakttornet A, första bokstaven i alfabetet.

Sachsenhausen överblick-1.jpg

Idag är många gamla baracker borta. Nedbrända eller borttagna.

Mellan åren 1936 och 1945 hade 200 000 människor suttit fängslade i Sachsenhausen. I början var det mest politiska fångar, men undan för undan fängslades bland annat judar, homosexuella och handikappade. Tiotusentals dog i lägret av hunger, sjukdom, tvångsarbete eller under medicinska tester. Många dog av den systematiska avrättningen utförd av SS.

Det är svårt att förstå sig på det hela. Det systematiska dödandet, tortyren och hela maskineriet bakom denna ondska.

Under 1941 genomfördes en utrensning bland fångarna. Under tre månader samlade man ihop personer som var för sjuka eller svaga för att arbeta, samt fångar med funktionshinder. Som en del av Operation 14f13 skulle dessa människor gasas ihjäl. Sloganen för operationen var ”Lebensunwertes Leben” – ”Life unworthy of life”.

Sachsenhausen barracken-1.jpg

Barack nr 39 var där judar fick bo. Det är en av de enda träbarackerna som står kvar än idag. En antisemitisk attack 1992 lämnade den till hälften nedbränd.

Sachsenhausen toaletten-1.jpg

Tre månader efter krigsslutet tog Sovjets underrättelsetjänst, NKVD, kontroll över Sachsenhausen och flyttade dit deras Special Camp No. 7 som senare skulle kallas Special Camp No. 1. Lägret var det största fängelset i Sovjetunionens zon och när det stängde, 1950, hade 60 000 människor varit fängslade varav 12 000 hade dött.

Ett besök till Sachsenhausen är om något en chans att minnas och sörja de som en gång behövt utstå dess fruktansvärda brott, och låta kunskapen om historien få känslor och se till att detta aldrig händer igen.

Sachsenhausen medicin-1.jpg
Sachsenhausen tandborste-1.jpg
Sachsenhausen Z-1.jpg

I likhet med "Vakttorn A" döptes denna plats cyniskt nog till "Station Z". Sista bokstaven i alfabetet!

Sachsenhausen cell-1.jpg
Sachsenhausen monumentet-1.jpg

Detta minnesmonument uppfördes 1961 i forna DDR.

Inträdet är gratis och audioguiden kostar 3 € (ta en audioguide. Den är superbra och enkel)

För att komma till Sachsenhausen åker man till Oranienburg med S1 eller Regionaltåget. Därifrån åker man antigen buss eller går till ingången.